Błękitek, przepisy kulinarne, jak zrobić prostą rybę pysznie smaczną

Błękitek, przepisy kulinarne, jak zrobić prostą rybę pysznie smaczną

Błękitek, przepisy kulinarne, jak zrobić prostą rybę pysznie smaczną

Marianna Orlinkowa 07 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Błękitek, błękitek i nadal będzie błękitek! Język rosyjski jest pełen zabawnych słów, a wiele z nich to nazwy ryb. Eelpout, peled, prostipoma, notothenia… I oczywiście błękitek – o którym teraz porozmawiamy.

Błękitek

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak przygotować błękitka
  • Jak usmażyć błękitka na patelni?
  • Jak pysznie ugotować błękitka w piekarniku?
  • Z jakimi warzywami pasuje błękitek?
  • Smażony błękitek z cebulą na patelni. Przepis
  • Kotlety z błękitka z warzywami. Przepis
  • Najprostszy przepis na błękitka w piekarniku. Przepis
  • Przepis na Błękitek w cieście

Przynależność do rodziny dorszy automatycznie uszlachetnia każdą rybę, a błękitek nie jest wyjątkiem. Błękitek występuje w Oceanie Atlantyckim i Pacyfiku; istnieją dwa rodzaje: południowy i północny. Osobniki południowe są większe (w rzadkich przypadkach mogą osiągnąć prawie metr długości, choć zwykle 20-30 centymetrów), północne są mniejsze, ale grubsze i smaczniejsze.

Ale w zasadzie mięso witlinka jest chude i dietetyczne. Wydaje się, że cały tłuszcz witlinka przedostał się do wątroby, podobnie jak dorsz macierzysty. Tam jest to 45-50%, olej rybny wytwarzany jest z wątroby – więc zalety błękitka są oczywiste. Błękitek to doskonały wybór dla osób decydujących się na odchudzanie. Zawiera dużo białka, a także wiele przydatnych mikroelementów, takich jak jod i fosfor. Ale jedną z głównych zalet błękitka (z punktu widzenia naszego menu) jest to, że jest to ryba dzika, swobodnie pływająca w naturalnych warunkach, żywiąca się nie suchą karmą z antybiotykami i hormonami wzrostu, ale tym, czym ryby w morze ma jeść (błękitek to podobno plankton). A przy tym jest naprawdę niedrogi! Nawiasem mówiąc, samego witlinka zjadają nie tylko ludzie, ale także jego bliscy krewni, dorsz i plamiak.

Jak przygotować błękitka

Błękitek to ryba wszechstronna. Dzięki gęstemu mięsu błękitek można smażyć, smakowicie piec, gotować, duszić i gotować na parze. Problem jest taki, że filetów z błękitka prawie nigdy nie mamy w sprzedaży, więc trzeba będzie mieć do czynienia z całą rybą, a najczęściej mrożoną.

Krok nr 1 – rozmrozić witlinek

Najlepiej rozmrażać każdą zamrożoną rybę stopniowo – czyli w lodówce, wtedy jej mięso prawie nie będzie różnić się konsystencją i smakiem od świeżo złowionych ryb. Błękitkę z torebki przełożyć na durszlak, włożyć durszlak do miski, przykryć całą konstrukcję folią i włożyć do lodówki. Po 12–14 godzinach ryba się rozmrozi.

Aby szybko rozmrozić błękitka, można użyć bardzo zimnego roztworu soli.
Aby szybko rozmrozić błękitka, można użyć bardzo zimnego roztworu soli.

Jeśli nie masz tyle czasu, rozmroź błękitka w mocnym i bardzo zimnym (!) roztworze soli (3-4 łyżki soli kamiennej na litr wody). Rozmrażanie zajmie kilka godzin i nie wpłynie zbytnio na konsystencję ryby. Jednak rozmrażanie błękitka w temperaturze pokojowej lub pod bieżącą wodą spowoduje, że mięso rozpadnie się i wyschnie. A najgorsze jest rozmrażanie ryb w kuchence mikrofalowej – tam ma czas na częściowe ugotowanie i częściowo zamrożenie.

Krok #2 – oczyść błękitka

Błękitek jest małą rybą, więc jego drobne łuski są zazwyczaj praktycznie nie do odróżnienia. Oznacza to, że podczas czyszczenia ryby wystarczy usunąć wnętrze i czarny film wyściełający wnętrze brzucha (jest gorzki). Lepiej odciąć wszystkie płetwy, ale możesz zostawić głowę i ogon. Zasadniczo można również usunąć filety z większych ryb. Tutaj dobrze pokazano, jak usunąć filety z kości i skóry

Krok nr 3 – opłucz i osusz błękitka

Po pokrojeniu ryby opłucz ją pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami – chyba, że ​​oczywiście planujesz ją gotować. We wszystkich pozostałych przypadkach przyprawy, panierka czy ciasto będą dużo lepiej trzymać się suchej powierzchni niż mokrej.

Jak usmażyć błękitka na patelni?

Przed smażeniem na patelni warto obtoczyć błękitka w drobno zmielonej bułce tartej, mące lub skrobi
Przed smażeniem na patelni warto obtoczyć błękitka w drobno zmielonej bułce tartej, mące lub skrobi

Smażenie błękitka na patelni jest tak proste, jak obieranie gruszek. Przygotowana ryba: w całości, pokrojona w poprzek lub filetowana – należy ją posolić i popieprzyć ze wszystkich stron, a następnie obtoczyć w drobno zmielonej bułce tartej, mące lub skrobi. Mąka, bułka tarta czy skrobia na patelni szybko tworzą ochronną skórkę, która częściowo odpowiada za zachowanie soczystości ryby. Częściowo – bo za zachowanie soczystości odpowiada głównie czas gotowania. Ponieważ błękitek zawiera mało tłuszczu, bardzo łatwo go wysuszyć, jeśli trzyma się go na ogniu przez dłuższy czas. Zatem zwiększ ogień na średni, dobrze rozgrzej patelnię z olejem, włóż błękitkę panierowaną w mące i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor – zajmuje to 5-6 minut. Jeśli masz filety lub kawałki, to wystarczy – błękitek jest już gotowy. Jeśli masz całą rybę, zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia (aby skórka nadal była chrupiąca) przez kolejne 3-4 minuty.

Do mąki/okruszki/skrobi można dodać przyprawy: paprykę, ziele angielskie, chmiel suneli, curry lub gotową mieszankę przyprawową do ryb.

Aby ugotować błękitka na patelni z marchewką, cebulą, słodką papryką i innymi warzywami, najpierw podsmaż rybę na dużym ogniu na złoty kolor i połóż na talerzu. Na patelnię wlej olej, dodaj warzywa, dopraw solą i pieprzem. Smażymy do miękkości, wrzucamy rybę z powrotem na patelnię i mieszamy.

W razie potrzeby można teraz dodać sos (na przykład pomidorowy lub słodką paprykę jak lecho), śmietanę lub mleko kokosowe – i dusić rybę jeszcze przez kilka minut.

Jak pysznie ugotować błękitka w piekarniku?

Zasada gotowania nie różni się zbytnio od smażenia na patelni, z tym wyjątkiem, że zwijanie mąki jest bezużyteczne. Całość najlepiej upiec w piekarniku. Przed pieczeniem możesz szybko zamarynować witlinkę w soli, pieprzu i innych wybranych przyprawach – plus oczywiście olej roślinny lub masło. To właśnie olej sprawi, że przyprawy dobrze wchłoną się w powierzchnię ryby o raczej neutralnym smaku, nadając jej apetyczny wygląd i przyjemny aromat. Można marynować przez 15 do 30 minut.

Jeśli Twój piekarnik posiada funkcję konwekcji (nadmuch, wentylator), włącz ją, być może w połączeniu z górnym grillem. Wówczas temperatura w której pieczemy błękitka wynosi 160°C. Jeśli piekarnik jest wyposażony tylko w dolną i górną grzałkę, ustaw go na 180°C. Blachę lub naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia), ułóż rybę i umieść blachę do pieczenia w górnej jednej trzeciej części piekarnika. Cały błękitek będzie gotowy po 9-15 minutach, w zależności od wielkości, a dokładniej grubości tuszy.

Jeśli chcesz ugotować witlinek z warzywami w piekarniku, upiecz warzywa wcześniej. Postępuj następująco: warzywa obierz, drobno posiekaj, wymieszaj z olejem roślinnym, solą, pieprzem i ewentualnie posiekanym czosnkiem lub ziołami. Warzywa ułożyć w jednej warstwie na przygotowanej blasze i piec w piekarniku od 10 minut (w przypadku delikatnych warzyw typu cukinia, pomidor, bakłażan) do 30-40 minut (w przypadku ziemniaków, marchwi, dyni itp.). Następnie połóż na wierzchu marynowaną rybę i włóż ponownie do piekarnika, aż ryba będzie całkowicie ugotowana.

Jeśli gotujesz błękitka z warzywami w piekarniku, upiecz warzywa wcześniej
Jeśli gotujesz błękitka z warzywami w piekarniku, upiecz warzywa wcześniej

Z jakimi warzywami pasuje błękitek?

Przede wszystkim są to pikantne warzywa:

  • cebula/szalotka/por
  • czosnek
  • imbir/galanga
  • korzeń pietruszki
  • seler

Dodatkowo warzywa skrobiowe:

  • ziemniak
  • słodkie ziemniaki/yam
  • banan
  • dynia
  • marchew

Smażony błękitek z cebulą na patelni

Smażony sernik z cebulą na patelni to przepis powszechny na całym świecie. Od Azji po Amerykę Południową smażona ryba z cebulą to ulubiony obiad milionów ludzi. Czy są jakieś triki, które warto poznać zanim zaczniesz gotować? Tak! Najważniejsze, żeby nie wysuszyć ryby!

Smażony błękitek z cebulą na patelni
Smażony błękitek z cebulą na patelni

4 porcje

  • 1 kg błękitka
  • 1 kg cebuli
  • 50 g masła
  • 50 g oleju roślinnego
  • 100 g mąki
  • 0,5 łyżeczki mielona kurkuma
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawowe do ryb
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  • Cebulę obierz i pokrój w cienkie półpióra.
  • Wypatroszyć witlinka, usuwając czarny film wyścielający brzuch. Rybę pokroić w poprzek na 3-4 cm kawałki. Posolić i popieprzyć ze wszystkich stron, obtoczyć w mące.
  • Na dużej patelni na średnim ogniu podgrzej połowę masła wraz z całym olejem roślinnym, dodaj rybę i szybko smaż ze wszystkich stron na złoty kolor, 3 minuty. Połóż rybę na talerzu.
  • Na patelnię dodaj resztę masła i dodaj cebulę. Gdy cebula będzie już ciepła, po kilku minutach doprawiamy ją solą, kurkumą i przyprawami do ryb. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, 10 minut.
  • Połącz rybę z cebulą, kontynuuj smażenie, mieszając, przez kolejne 4-5 minut. Podawaj błękitka z ryżem, kaszą gryczaną lub makaronem.

Przydatne rady

Do cebuli dodajemy pokrojone w cienkie plasterki papryki (1 czerwoną i 1 żółtą) – a otrzymamy bardzo elegancki i zdrowy obiad.

Kotlety z błękitka z warzywami

Kotlety rybne są często uwielbiane nawet przez tych, którzy zwykle nie są zadowoleni z ryb na stole. Jest to zrozumiałe – w kotletach rybnych zdecydowanie nie ma kości! Kotlety z błękitka z warzywami wychodzą puszyste, soczyste i bardzo aromatyczne.

Kotlety z błękitka z warzywami
Kotlety z błękitka z warzywami

4 porcje

  • 1–1,2 kg błękitka
  • 1 średnia marchewka, 150 g
  • 1 średni ziemniak, 120 g
  • 1 mała cukinia, 120 g
  • 2–3 łyżki. l. grysik
  • 2 żółtka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżeczka słodka mielona papryka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Błękitka wypatroszyć, pokroić w filety i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Mięso mielone solimy i pieprzymy, doprawiamy papryką i odstawiamy do lodówki.
  2. Marchew, ziemniaki i cukinię obierz, zetrzyj na średniej tarce i wymieszaj z semoliną – wchłonie ona sok, który wydadzą warzywa.
  3. Mieloną rybę wymieszać z mieszanką warzywną, dodać żółtka, dobrze zagnieść – można nawet lekko ubić mięso mielone na dnie miski – i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
  4. Zwilżonymi rękami uformuj z mięsa mielonego kulki o masie około 90 g. Obtocz je w bułce tartej, lekko je spłaszczając.
  5. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Ułożyć kotlety (nie przeciążać patelni, powinny leżeć mniej więcej swobodnie!) i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie, aż kotlety będą ugotowane w środku, jeszcze około 10 minut.

Przydatne rady

Jeśli do kotletów dodamy odrobinę wędzonej papryki i słodką mieloną paprykę, staną się jeszcze smaczniejsze.

Uwaga dla gospodyni

W razie potrzeby kotlety można zwinąć nie w bułce tartej, ale w mące – mąka ryżowa tworzy na kotletach szczególnie mocną i cienką skórkę.

Najprostszy przepis na błękitka w piekarniku

Błękitek z ziemniakami pieczonymi w piekarniku to bardzo proste i zrozumiałe danie. Aby ryba była nie tylko smaczna, ale bardzo, bardzo smaczna, będziesz potrzebować bardzo mało wysiłku i minimum składników.

Najprostszy przepis na błękitka w piekarniku
Najłatwiejszy przepis na błękitka w piekarniku

4–6 porcji

  • 1 kg błękitka
  • 1 kg ziemniaków o cienkiej skórce, najlepiej czerwonej
  • 100 g masła
  • 6 ząbków czosnku, 30 g
  • 1 pęczek dowolnych warzyw według uznania (pietruszka, koper, kolendra, bazylia)
  • 1 łyżka. l. olej roślinny
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  1. Wypatrosz błękitka, usuwając…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja