Bigos z żeberkami wieprzowymi i suszonymi śliwkami
Mój magnes 01 marca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Klasyczny bigos przyrządza się z dwóch rodzajów kapusty – świeżej i kiszonej, ale można ograniczyć się tylko do jednego. mięso też może być różnorodne
Złożoność: przeciętny Kalorie: 583,33 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 40 minut Używany: 23,93 g/45,03 g/23,68PrażenieKuchnia białoruskaKuchnia litewskaKuchnia polskaKuchnia ukraińskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g białej kapusty800 g żeberek wieprzowych400 g kiszonej kapusty150 g śliwek1 marchewka1 cebula2 łyżki l. olej roślinny2 liście lauroweświeżo zmielony czarny pieprzwarzywa do podaniasól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pokrój żeberka pojedynczo. Drobno posiekaj świeżą kapustę, kapustę kiszoną pokrój w krótkie wstążki. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, marchewki w koła.
Krok 2
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż żeberka i smaż ze wszystkich stron przez 10–15 minut na średnim ogniu, bez przykrycia.
Krok 3
Do mięsa dodać cebulę, wymieszać i smażyć na złoty kolor. Dodać marchewkę, sól i pieprz, dodać liść laurowy. Zmniejsz ogień do małego i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut, aż marchewka będzie miękka.
Krok 4
Kapustę kiszoną włożyć do brytfanny, wymieszać, przykryć i dusić przez 15 minut. Dodać świeżą kapustę, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
Do brytfanny dodać śliwki, wymieszać i dusić kolejne 15 minut. Zdjąć z ognia, ponownie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut.
Krok 6
Bigos rozłożyć na talerze, posypać ziołami i podawać.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 6,86 g (8,58% wartości dziennej) • tłuszcze 7,02 g (7,80%) • węglowodany 13,21 g (7,86%) • błonnik pokarmowy 2,32 g (7,73%) • kcal 136,57 (7,59%) • NNKT 1,90 g (9,50%) • sód 245,74 mg (16,95%) • cukier ogółem 1,25 g (2,50%)