Dżem z białej wiśni z orzechami
Do przepisu
Dżem z białej wiśni z orzechami wygląda bardzo elegancko i ma bogaty, bardzo nietypowy smak. Oznacza to, że zdecydowanie warto przygotować ten przysmak! Przepisu na taki dżem nie można oczywiście nazwać prostym: wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu. Ale to nie powstrzyma dobrych gospodyń domowych, zwłaszcza jeśli w domu są zdesperowane słodycze! Zrób dżem wiśniowy, a otrzymasz korzystną dla obu stron opcję deseru na rodzinne przyjęcie herbaciane. Zobaczysz: podczas degustacji każdy doświadczy niesamowitej przyjemności gastronomicznej. Nawiasem mówiąc, ten dżem wiśniowy nie zawiera nasion, dlatego można go podawać jako dodatek do porannych tostów lub kromek świeżego białego chleba.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 97,25 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,09 g/3,90 g/14,42GotowanieKuchnia gruzińskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEobrane małe orzechy laskowe – 500 g białe wiśnie – 1 kg cukier – 1 kg woda pitna – 120 ml cytryna z grubą skórką – 1 szt. wanilia – 1 strąk Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować wszystkie składniki na konfiturę z białej wiśni. Przede wszystkim umieść orzechy na suchej patelni i trzymaj na małym ogniu, aż zaczną wydzielać zapach. Niech lekko ostygnie.
Krok 2
Orzechy przełóż na stary ręcznik, zawiń i potrzyj, aby usunąć łuski. W rezultacie powinieneś otrzymać oczyszczone białe jądra. Należy je dodawać do owoców wiśni.
Krok 3
Białe wiśnie umyj i dobrze osusz, rozłóż na papierowym ręczniku. Następnie usuń nasiona z owocu za pomocą specjalnej maszyny, spinki do włosów lub spinacza do papieru. Do każdego włóż orzech.
Krok 4
Zrób syrop na dżem. Do szerokiego rondla wsypać cukier i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, mieszając. Gotuj przez 3 minuty i lekko ostudź. Zanurz w nim wiśnie i orzechy i zagotuj. Gotuj przez 5 minut, usuwając pianę.
Krok 5
Zdejmij patelnię z wiśniami w syropie z ognia i całkowicie ostudź. Następnie gotuj ponownie przez 5 minut, usuwając pianę. Powtórz więc jeszcze raz. Ponownie zagotuj schłodzony dżem.
Krok 6
Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Włóż do gorącego dżemu razem z laską wanilii przekrojoną na pół. Gotuj przez 10 minut. Syrop powinien zgęstnieć, a owoce powinny stać się przezroczyste.
Krok 7
Powstały dżem wiśniowy z orzechami wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zwinąć. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Dżem z białej wiśni z orzechami należy przechowywać w suchym miejscu, chronionym przed światłem (w spiżarni lub szafce kuchennej). Lodówka jest w tym przypadku całkowicie opcjonalna.
PRZY OKAZJI
Do tego dżemu z białych wiśni postaraj się znaleźć najbardziej aromatyczne cytryny: nadadzą deserowi wyjątkowego szyku. Czy do nadzienia owocowego konieczne jest użycie orzechów laskowych? Zupełnie nie! Równie dobrze sprawdzają się posiekane orzechy włoskie.