Do przepisu
Te szybkie ciasta są nie tylko bezglutenowe, ale także bez masła i jajek. Przygotowując dla nich glazurę należy pamiętać: im cieplejsza glazura, tym cieńszą warstwę będzie układać się na wypiekach.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 1342,32 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 13,43 g/87,05 g/129,77PiekarnikPieczenieKuchnia rosyjskaPiekarniaKulichWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleWielkanocSKŁADNIKI NA 5 PORCJI200 g skrobi kukurydzianej200 g mąki kukurydzianej100 g mąki ryżowej100 g skrobi ziemniaczanej250g mleka kokosowego + trochę więcej do natłuszczenia100 g suszonych moreli150 g brązowego cukru muscovado200 ml oleju roślinnego + trochę więcej do natłuszczenia1 łyżka. l. sok z cytrynynasiona z połowy laski wanilii5 g sody5 gramów solikarmel do dekoracjiDo glazury:150 g gorzkiej czekolady50 ml rafinowanego oleju roślinnego250 g prażonych orzechów laskowych Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz sody oczyszczonej. Dodajemy mleko kokosowe i ziarenka wanilii, ciągle mieszając. Dodaj olej roślinny, sok z cytryny i sodę. Mieszaj, aż będzie gładkie. Pozostaw na 5-10 minut.
Krok 2
Nasmaruj dno 5-6 foremek olejem. Ciasto podzielić na 5-6 części i włożyć do foremek, wypełniając 3/4 objętości. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C do całkowitego ugotowania, 35–40 minut. Wyjmij z piekarnika, przenieś foremki na metalową kratkę i całkowicie ostudź.
Krok 3
Na glazurę posiekaj 200 g orzechów. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dolewaj oliwę porcjami, za każdym razem mieszając, aż masa będzie gładka. Dodać orzechy i wymieszać. Posmaruj ciasta polewą, udekoruj orzechami i karmelem; niech stwardnieje.