Bezcukrowa pastylka śliwkowa „Wschodnia Opowieść” z daktylami
Irina 10 sierpnia 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pastylka śliwkowa to coś niewyobrażalnego! I tak, można go łatwo zrobić słodkim bez ani grama cukru))
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 26 godz. 20 min Dodać. czas: 20 minutDeserPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśliwki bez pestek 2 kgdaktyle 600 gcytryna (skórka) 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Moje śliwki są słodko-kwaśne. Zwykle do pianek śliwkowych używano dużej ilości cukru. Ale znalazłem wyjście)) A to są daty. Nie tylko doskonale uzupełniają smak pianek marshmallow, ale świetnie wyrównują kwasowość śliwek. Dlatego na 2 kg pestek śliwek biorę opakowanie daktyli (600 g). Jeśli twoje śliwki nie są bardzo kwaśne, możesz wziąć mniej daktyli. Swoją drogą polecam daktyle Mazafati (najlepiej w pudełku, a nie na wagę, bo luzem często moczy się w syropie cukrowym). Z cytryny usuwamy skórkę, a z daktyli usuwamy pestki (zdejmuję z nich też skórkę, bardzo tego nie lubię). Całość miksujemy w blenderze i wylewamy na tace suszarki elektrycznej, wstępnie nasmarowane olejem roślinnym. Można posypać wierzch sezamem, nie będzie tego za dużo. Suszyłam w temperaturze 50 stopni nieco ponad dobę (około 26 godzin). Kiedy suszę tak długo, wyłączam suszarkę, aby „odpoczęła” tylko raz na 30 minut, mniej więcej w połowie. Jeśli suszysz go w piekarniku, to w temperaturze 80-100 stopni przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smak i aromat powstałej pianki przypomina cukierek, ale składniki są trudne do odgadnięcia. Pianka jest słodka, ale nie zawiera ani grama cukru. Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI