Do przepisu
Beza Aquafaba okazuje się wytrawna i szorstka, nie ma w niej wilgotnej „taffy”, którą niektórzy fani tego słodkiego deseru tak uwielbiają. W przeciwnym razie można z nią poeksperymentować w taki sam sposób, jak z tradycyjną bezą, dodając orzechy lub czekoladę. I doskonale trzyma swój kształt, więc piecz małe bezy i dekoruj ciasta, ciasta i ciastka.
Złożoność: łatwo Kalorie: 32,03 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 0,05 g/0,00 g/8,44PiekarnikMikserPieczenieKolacjaPopołudniowa przekąskaBezaDeserCiastoWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieci8 marcaUrodzinyŚwięto dzieciNa świątecznym stoleNowy RokSzybkoBufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJI150 ml aquafaby100 g cukru pudrunasiona z 1/3 laski waniliisól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mikserem ustawionym na średnią prędkość ubijaj aquafabę z małą szczyptą soli, aż utworzą się miękkie szczyty. Stopniowo (w częściach), nie przerywając ubijania, dodawaj cukier i wanilię. Ubijaj, aż mieszanina stanie się gęsta i błyszcząca.
Krok 2
Przełożyć do rękawa cukierniczego i ułożyć bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 110°C przez 60-70 minut. Gotową bezę należy najpierw pozostawić w wyłączonym piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach na 5-6 cm) na 20-30 minut, a następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Możesz przygotować własną aquafabę, gotując rośliny strączkowe lub po prostu użyć płynu z puszki zielonego groszku z puszki. Teraz otwarty dla Oliviera słoik groszku będzie powodem do radości Twojej rodziny pysznymi deserami.
PRZY OKAZJI
Aquafaba to płyn pozostający po ugotowaniu ciecierzycy, fasoli, soczewicy i innych roślin strączkowych. Jest wysoko ceniony wśród wegetarian za zdolność imitowania właściwości białka jaja kurzego. Na jego podstawie można przygotować wiele prostych, niedrogich i co najważniejsze pysznych dań.