Bez pestek dżem brzoskwiniowy
Do przepisu
Dżem brzoskwiniowy bez pestek to wykwintny przysmak, który umili każdy jesienny czy zimowy wieczór i przeniesie Cię na co najmniej pół godziny w lato, przywołując jego najjaśniejsze chwile. To danie jest dość proste i łatwe w przygotowaniu. Pestki z brzoskwiń można bez problemu usunąć, podobnie jak usunięcie skórki z owocu również nie jest trudne. Jak dokładnie? Brzoskwinie przekrój w poprzek, włóż do durszlaka i kilkakrotnie przepłucz wrzącą wodą. Lekko ostudzić, aby się nie poparzyć i usunąć skórkę, która łatwo oddzieli się od miąższu. No cóż, to kwestia technologii! Przygotuj dżem z pestek brzoskwiń według przepisu, przełóż go do słoików i czekaj na okazję, aby cieszyć się smakiem!
Złożoność: łatwo Kalorie: 49,28 kcal/porcja Porcje: 50 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 0,19 g/0,02 g/12,26GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 50 PORCJI1 kg brzoskwiń 500 g cukru 1 duża laska wanilii 2 łyżki. l. sok z cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj brzoskwinie na dżem. Umyj je i wybierz najsilniejsze i najpiękniejsze okazy. Lepiej, jeśli nie są przejrzałe. Obierz brzoskwinie i usuń pestki. Miąższ pokroić w średnią kostkę.
Krok 2
Przygotowane brzoskwinie włóż do dużego rondla. Dodaj cukier. Przykryj patelnię owocami gazą i pozostaw na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Rondelek z brzoskwiniami umieścić w słodkim soku na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wlać sok z cytryny i mieszając gotować na małym ogniu przez 30 minut. Okresowo usuwaj pianę.
Krok 4
Do prawie gotowego dżemu brzoskwiniowego dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wyjmij laskę wanilii.
Krok 5
Gorący dżem brzoskwiniowy bez pestek wlać do wyparzonych, suchych słoików. Zwiń pokrywki i zawiń je. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
PRZYDATNE RADY
W dżemie z pestek brzoskwiń nie ma dużo cukru, dlatego taki preparat należy szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu do wystygnięcia: pozwoli to uniknąć długiej sterylizacji.
PRZY OKAZJI
Smak bezpestkowego dżemu brzoskwiniowego można wzbogacić o bardziej wyraziste nuty cytrusowe, dodając do syropu w trakcie gotowania odrobinę skórki z cytryny, pokrojonej w cienkie paski.