Do przepisu
Klasyczny koktajl Bellini, wymyślony przez Włocha Giuseppe Cipriani, bazuje na prosecco i puree brzoskwiniowym, które zastąpiliśmy rabarbarem i truskawkami. Doskonałym dodatkiem do tego koktajlu będą suszone makaroniki lub świeże jagody. W upalny dzień Bellini można przygotować z białym winem lub bezalkoholowe z tonikiem.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 30 minutPiekarnikKoktajle alkoholoweDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm8 marcaWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 2 PORCJE200 ml prosecco lub innego wytrawnego wina musującego1 łodyga rabarbaru2 duże truskawki lub 4 małe30 ml syropu cukrowego1 łyżeczka Sahara Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Za pomocą noża do obierania pokrój rabarbar wzdłuż na bardzo cienkie wstążki.
Krok 2
Ułożyć wstążki w jednej warstwie na blasze do pieczenia, posypać 1 łyżeczką. cukru i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości, 10–12 minut. Następnie przełożyć na talerz i ostudzić.
Krok 3
Do każdej szklanki włóż 2-3 wstążki rabarbarowe.
Krok 4
Truskawki rozgnieść z syropem i dodać do szklanek. Pozwól mu parzyć przez kilka minut. Uzupełnij kieliszki bardzo zimnym winem musującym i natychmiast podawaj.