Będzie pyszne: 8 najlepszych przepisów na okroshkę, które uchronią Cię przed upałem

Będzie pyszne: 8 najlepszych przepisów na okroshkę, które uchronią Cię przed upałem

Będzie pyszne: 8 najlepszych przepisów na okroshkę, które uchronią Cię przed upałem

Roman Ryżow 14 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Kefir czy kwas chlebowy? A może z ayranem, rosołem lub wodą mineralną? Wraz z początkiem sezonu w Internecie od wielu lat szaleją pasje, a te pasje dotyczą okroshki – starożytnego i tradycyjnego dania kuchni rosyjskiej. W tych bitwach ludzie dzielą się na dwa przeciwstawne obozy i zaciekle bronią swojego punktu widzenia, chociaż w rzeczywistości wybór jest znacznie bogatszy i możliwości udekorowania tego chłodnika jest znacznie więcej. Okroshkę doprawia się kwasem chlebowym, kefirem, serwatką, wodą zwykłą i mineralną, matsoni wodą, rozcieńczonym jogurtem, ayranem, solanką, a nawet szampanem lub piwem. Wszystko zależy od przepisu i wyobraźni kucharza. Istnieje niesamowita liczba przepisów na okroshkę, a także dressingi.

Okroszka

Zasada przygotowania okroshki jest dość prosta – drobno posiekaj połączone składniki stałe i dopraw odpowiednim napojem. Ponieważ to danie podaje się na zimno, wszystkie składniki muszą być schłodzone. Czasami, jeśli nie ma na to wystarczająco dużo czasu, do okroshki dodaje się pokruszony lód.

Najpopularniejsze przepisy na okroshkę opierają się na gotowanych jajkach, świeżych ogórkach i dużej ilości ziół. A następnie na życzenie specjalisty kulinarnego – mięso gotowane, kurczak, ozorek, kiełbasa, grzyby, ryby gotowane lub wędzone, owoce morza, rzodkiewki, rzodkiewki i inne różnorodne warzywa i przyprawy. Gdy baza będzie już gotowa, dodaj odpowiedni napój. Podczas serwowania dodać śmietanę, chrzan lub musztardę dla poprawy smaku i pikanterii.

W naszej ofercie znajdziesz ciekawe i niezwykłe przepisy na okroshkę na każdy gust.

Okroshka z kurczakiem na kefirze

Okroshka z kurczakiem na kefirze przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tzw. „białej” wersji tego ukochanego chłodnika. Właściwie to właśnie to wypełnienie odróżnia jedno od drugiego. Oznacza to, że zamiast kwasu bierzemy niskotłuszczowy kefir i łączymy go z dość klasycznymi składnikami. Uważny kucharz oczywiście zauważy, że mięso w przepisie zastępuje się filetem z kurczaka. I to jest całkowicie uzasadniona decyzja: ptak najlepiej wpisuje się w ogólną koncepcję dania. Rezultatem jest bardzo smaczna okroshka, która doskonale zaspokaja głód i jest bardzo orzeźwiająca.

Okroshka z kurczakiem na kefirze
Okroshka z kurczakiem na kefirze

Aby przygotować okroshkę, potrzebujesz:

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielony suszony czosnek
  • 300 g ziemniaków
  • 50 g zielonej cebuli
  • 50 g koperku
  • 4 gałązki pietruszki
  • 2 jaja kategorii C1
  • 4 świeże ogórki
  • 10–12 rzodkiewek
  • 1 litr kefiru 1% tłuszczu
  • sól – do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  1. Przygotuj składniki na okroshkę. Filet z kurczaka włóż do rondla, zalej gorącą wodą i zagotuj. Dodaj trochę soli i suszonego czosnku. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Pozwól kurczakowi ostygnąć.
  2. Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w skórkach, aż będą całkowicie ugotowane. Spuścić wodę. Pozwól ziemniakom ostygnąć w temperaturze pokojowej. Umyj cebulę, koperek i natkę pietruszki, osusz i drobno posiekaj.
  3. Jajka ugotuj na twardo (10 minut), następnie ostudź pod bieżącą wodą, obierz i posiekaj. Ogórki pokroić w małą kostkę. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na grubej tarce.
  4. Obierz ziemniaki na okroshkę i pokrój w drobną kostkę. Pokrój także filet z kurczaka. Włóż do miski razem z ziemniakami, ziołami, ogórkami, rzodkiewką i jajkami.
  5. Składniki okroshki zalewamy zimnym kefirem. Zamieszać. Sól i pieprz do smaku. Przelać do miseczek i natychmiast podawać.

Uwaga dla właściciela: Jeśli okroshka z kurczakiem na kefirze okaże się za gęsta, należy ją rozcieńczyć zwykłą zimną wodą pitną, lub jeszcze lepiej dobrą gazowaną wodą mineralną.

Przy okazji: Zamiast gotowanego filetu do tej okroshki można użyć pieczonego lub wędzonego kurczaka. W drugim przypadku smak potrawy nabierze szczególnie interesujących nut.

Okroshka z rybą na kwasie

Nie można sobie wyobrazić letniego lunchu bez okroshki. Jeśli tak jak my uwielbiasz chłodnik, koniecznie zapoznaj się z przepisem na okroshkę z rybą na kwasie chlebowym. Tak, postanowiliśmy nieco odejść od tradycyjnej wersji i zastąpić mięso innym składnikiem – rybą. Lekka, a jednocześnie bardzo pożywna okroshka z gotowaną białą rybą i ziemniakami, świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami to najlepszy wybór na letnie menu.

Okroshka z rybą na kwasie
Okroshka z rybą na kwasie

Aby przygotować okroshkę, potrzebujesz:

  • 1,75 – 2 l kwasu chlebowego
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 łodygi selera
  • 3 średnie ogórki
  • 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 2 łyżki l. kapary
  • ½ łyżki. l. musztarda
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Dla ryb:

  • 1 kg ryby (łosoś skarpetkowy, dorsz itp.)
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • sól
  1. Aby przygotować rybną okroshkę za pomocą kwasu chlebowego, wypatrosz rybę, usuń łuski, umyj zimną wodą i włóż do rondla. Zalać 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, usuń pianę, dodaj całą cebulę i marchewkę, dodaj sól i gotuj przez 25 minut. pod pokrywą. Rybę wyjąć z bulionu i lekko ostudzić. Usuń skórę i ości, filet pokrój na małe kawałki.
  2. Ziemniaki myjemy twardą szczotką i gotujemy w osolonej wodzie około 15–20 minut. Bulion odcedzić, ostudzić ziemniaki i pokroić w kostkę.
  3. Usuń twarde żyłki z łodyg selera i obierz ogórki. Warzywa pokroić w plasterki.
  4. Na talerzach ułożyć rybę, ogórki i seler, dodać trochę kaparów i musztardy, sól i pieprz. Wlać schłodzony kwas chlebowy i posypać posiekanymi ziołami. Natychmiast podawaj okroshkę.

Uwaga dla właściciela: Bardzo smacznie jest dodać odrobinę chrzanu stołowego do zimnej zupy rybnej. Zestaw warzyw można urozmaicić także np. dymką, świeżymi liśćmi gorczycy, rzeżuchą wodną czy pachnącą trybulą korzenną.

Przy okazji: Okroshkę zwykle przygotowuje się na kwaśnym kwasie. Szukaj więc dokładnie tego w sklepie. Jeszcze lepiej, jeśli sam zrobisz kwas chlebowy. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo dobrych przepisów.

Okroshka z wołowiną

Możesz bez końca kłócić się o to, która okroshka jest najbardziej poprawna – z kwasem chlebowym, kefirem lub kwaśną śmietaną, chociaż najbardziej poprawna jest oczywiście ta, którą lubisz. Gorąco polecamy jednak spróbować przygotować tę legendarną letnią zupę według naszego przepisu. Wszystkie składniki można pokroić w kostkę lub część zetrzeć na tarce, ale pamiętajcie o dodaniu do składników gotowanych ziemniaków, jajek, ogórków, rzodkiewki i kilku rodzajów warzyw. Jeśli nie jesz mięsa, wołowinę można zastąpić gotowanym lub pieczonym drobiem. Do okroshki lepiej wybrać niesłodzony kwas chlebowy.

Okroshka z wołowiną
Okroshka z wołowiną

Aby przygotować okroshkę, potrzebujesz:

  • 1 litr kwasu chlebowego
  • 300 g gotowanej lub pieczonej wołowiny
  • 3 jajka
  • 3–4 ziemniaki
  • 2–3 ogórki
  • 5–6 rzodkiewek
  • mała pęczek zieleniny (koperek, pietruszka, zielona cebula, mięta)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ziemniaki myjemy szczotką i gotujemy w skórkach przez 20–25 minut. Odcedź bulion, ostudź ziemniaki i obierz je. Jajka ugotować na twardo, 8 minut. Napełnij zimną wodą, ostudź i usuń muszlę. Ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w koła. Mięso pokroić w cienkie paski.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Dodać sól, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wlać kwas chlebowy i wymieszać.
  3. Okroshkę wkładamy do lodówki na 1–2 godziny. Rozlewamy na talerze i posypujemy drobno posiekanymi ziołami. W razie potrzeby osobno podawaj śmietanę.

Pomocna wskazówka: W okroshce powinno być dużo zieleni. Niektórzy dodają koperek i seler, inni dodają bardziej tradycyjną zieloną cebulę. Część cebuli można zmielić z żółtkiem i musztardą, aby nadać zupie przyjemną pikantność.

Uwaga dla właściciela: Musztardę i chrzan podawaj z okroszką, aby każdy z gości mógł dodać je do talerza według własnego uznania.

Okroshka z wodą mineralną

Rzadko przygotowujemy okroshkę z wodą mineralną, zadowalamy się klasyczną, z kwasem. Jednak zaproponowana przez nas opcja ma prawo istnieć: zupa zarówno nasyca, jak i gasi pragnienie. Szczerze mówiąc, uznaliśmy za konieczne dodanie do wody mineralnej kefiru, a nawet kwaśnej śmietany (dla dodatkowego uczucia sytości), aby nadać potrawie niezbędną kwaskowatość. Wynik jest imponujący! Rezultatem było białe okno, tylko bardziej odświeżające dzięki „magicznym bąbelkom” wody mineralnej. Pozostałe składniki zupy są dość tradycyjne, więc konserwatywni obywatele nie będą zbytnio zaskoczeni.

Okroshka z wodą mineralną
Okroshka z wodą mineralną

Aby przygotować okroshkę, potrzebujesz:

  • 400 g ziemniaków
  • 3 jaja kategorii C0
  • 300 g świeżych ogórków
  • 300 g rzodkiewki
  • 150 g gotowanej kiełbasy
  • 100 g szynki
  • 50 g zielonej cebuli
  • 30 g koperku
  • 1 litr stołowej wody mineralnej
  • 100 g kwaśnej śmietany 10% tłuszczu
  • 500 ml kefiru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  1. Przygotuj składniki na okroshkę. Ziemniaki umyj szczoteczką i włóż do rondla. Zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 30 minut. Całkowicie ostudź.
  2. Jajka ugotować na twardo na okroshkę (10 minut). Studzimy pod bieżącą wodą, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Świeże ogórki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  3. Umyj rzodkiewki. Pokroić w cienkie paski. Ugotowaną kiełbasę i szynkę pokroić w plastry o grubości 5 mm, a następnie w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Umyj zieloną cebulę i koperek na okroshkę i osusz papierowymi ręcznikami. Drobno posiekaj, a następnie przełóż do dużej miski. Dodać rzodkiewki, świeże ogórki, ziemniaki, gotowaną szynkę, kiełbasę i jajka.
  5. Do kadzi wlać zimną wodę mineralną. Dodać śmietanę i kefir, wymieszać trzepaczką. Wlać powstałą mieszaninę do składników okroshki w misce. Dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
  6. Przykryj miskę okroshką i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie wlać zupę do miseczek i podawać. Można dodatkowo ozdobić zielonymi listkami.

Uwaga dla właściciela: Jeśli to możliwe, zastąp kiełbasę i szynkę w tej okroshce gotowanym filetem z kurczaka. Można go także wstępnie upiec w piekarniku, zawinięty w folię (około 30 minut w temperaturze 190°C).

Przy okazji: Doprawiając okroshkę wodą mineralną z kefirem i kwaśną śmietaną, można dodać łyżeczkę startego chrzanu: smak zupy nabierze wyraźnych nut pikantnych.

Okroshka na wodzie z octem

Jeśli naprawdę masz ochotę na orzeźwiającą letnią zupę, ale nie masz pod ręką kwasu chlebowego, możesz przygotować okroshkę w wodzie z octem. Co więcej, nawet bez tego napoju będziesz miał prawdziwą przyjemność gastronomiczną! Niewielka ilość octu stołowego (9%, nie mieszać!) nada przyjemnej kwasowości, a smaczna zimna woda zapewni pożądany chłód nawet w najgorętszy letni dzień. Same składniki okroshki są dość tradycyjne: ziemniaki, jajka na twardo, rzodkiewki, świeże ogórki i zielona cebula. Tanie, proste i bardzo smaczne!

Okroshka na wodzie z octem
Okroshka na wodzie z octem

Aby przygotować okroshkę, potrzebujesz:

  • 500 g ziemniaków
  • 4 jaja kategorii C1
  • 200 g rzodkiewki
  • 300 g świeżych ogórków
  • 150 g gotowanej kiełbasy
  • 50 g zielonej cebuli
  • 1,5 litra wody pitnej
  • 1 łyżeczka 9% ocet stołowy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  1. Przygotuj składniki na okroshkę. Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą za pomocą szczotki i włóż do rondla. Zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 30 minut. Całkowicie ostudź.
  2. Jajka ugotować na twardo na okroshkę (10 minut). Ostudź bieżącą wodą, a następnie…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja