Barszcz zielony ze szczawiem i wołowiną
gastronomia 27 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Barszcz zielony ze szczawiem i wołowiną w ogóle ma niewiele wspólnego z prawdziwym barszczem. Nie zawiera buraków, pomidorów i kapusty, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Za to sporo w nim szczawiu, który nadaje zupie bardzo charakterystyczny kolor i lekką kwaskowatość. Zieloni są magazynem przydatnych witamin i mikroelementów. Czego potrzebuje kruche ciało po zimie. Głównym sekretem tego dania jest ścisłe przestrzeganie głównych etapów gotowania. Najpierw wkładamy ziemniaki. Jeśli natychmiast dodasz szczaw do zupy, to z powodu kwasu warzywo nie będzie ugotowane i nie będzie smaczne. Gdy ziemniaki będą już gotowe, można dodać smażoną cebulę i marchewkę. Na sam koniec – szczaw i warzywa, a także jajka na twardo. Następnie zupę podgrzewa się i dosłownie z pierwszym bąbelkiem natychmiast usuwa z pieca. Należy parzyć dosłownie 15 minut, po czym rozlać do talerzy i podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Złożoność: łatwo Kalorie: 332,99 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny 20 minut Używany: 23,47 g/15,22 g/25,82Kuchnia rosyjskaKolacjaBarszczBarszcz zielonyDanie pierwszeZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIwołowina z kością – 700 gziemniaki – 3 szt.Fasola czerwona konserwowa – 200 gmarchewka średnia – 2 szt.żarówki – 2 szt.liść laurowy – 2 szt.świeży szczaw – 250 gwarzywa (koperek, natka pietruszki, szpinak) – 100 goliwa z oliwek – 20 mljajka – 2 szt.ziele angielskie – 3 groszki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki do gotowania barszczu zielonego ze szczawiem i wołowiną. Mięso dokładnie opłucz, włóż do rondla i zalej 3 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia. Do bulionu dodać obraną cebulę i marchewkę, 1 liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj ponownie. Zmniejsz ogień do małego i gotuj bulion przez około 1,5 – 2 godziny.
Krok 2
Obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w kostkę. Pozostałe marchewki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz ostatnią cebulę i posiekaj bardzo drobno.
Krok 3
Bulion przecedź przez sito, usuń wszystkie warzywa. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Następnie włóż bulion z powrotem do pieca, dodaj kawałki mięsa i zagotuj na średnim ogniu. Dodać ziemniaki i gotować około 20 minut.
Krok 4
Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek. Dodaj cebulę i smaż, mieszając szpatułką, aż będzie przezroczysta, około 1 minuty. Dodać marchewkę, wymieszać. Smaż przez kolejne 3 minuty. Wyjmij z pieca.
Krok 5
Dokładnie opłucz szczaw i warzywa pod bieżącą wodą i posortuj. Posiekaj liście. Do barszczu dodać szczaw z ziołami, dressingiem i fasolą z puszki, a następnie doprowadzić do wrzenia.
Krok 6
Jajka rozbić do miski i lekko ubić widelcem. Wlać cienkim strumieniem do wrzącej zupy, ciągle mieszając. Barszcz gotujemy przez 3 minuty. Dodaj sól do smaku. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 20 minut. Podawać ze śmietaną.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz, żeby barszcz zielony ze szczawiem stał się bardziej kwaśny, możesz dodać do niego odrobinę kwasku cytrynowego lub soku. Gotowe danie podaje się ze śmietaną.
PRZY OKAZJI
Do barszczu zielonego ze szczawiem i wołowiną można dodać odrobinę pokrzywy. W takim przypadku zaparzamy wrzącą wodą, następnie płuczemy lodowatą wodą i wrzucamy do barszczu razem ze szczawiem. Aby zachować korzystne substancje zawarte w warzywach, nie gotuj zupy zbyt długo.