Barszcz zielony ze szczawiem i wieprzowiną
gastronomia 26 maja 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Barszcz zielony ze szczawiem i wieprzowiną to najbardziej wiosenne danie. Po długiej zimie, kto nie ma ochoty spróbować pierwszych i soczystych liści. Do szczawiu możesz dodać dowolne warzywa, nawet pokrzywy. Jako bazę bulionu nadaje się zarówno mięso, jak i drób. Z indykiem, kurczakiem i wołowiną otrzymasz bardziej dietetyczną opcję. Sugerujemy gotowanie rosołu z wieprzowiną. Teraz jest to najtańsze mięso pod każdym względem. A jeśli zrobisz bulion z miąższu, a nie z żeber, okaże się przezroczysty, lekki i będzie wymagał krótszego czasu gotowania. Im więcej mięsa, tym bogatszy będzie rosół. Główną atrakcją dania jest sos pomidorowy. Nadaje mu jasną, bogatą barwę i oryginalny, niepowtarzalny smak.
Złożoność: łatwo Kalorie: 382,77 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 55 minut Używany: 16,81 g/20,39 g/33,78Kuchnia rosyjskaKolacjaBarszczBarszcz zielonyDanie pierwszeZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIpulpa wieprzowa – 400 gziemniaki – 6 szt.marchewki – 1 szt.żarówki – 2 szt.szczaw – 200 gszpinak – 100 gsos pomidorowy – 200 mlliść laurowy – 2 szt.groszek ziele angielskie – 5 szt.cukier – 5 golej roślinny – 20 mljajka na twardo – 4 szt.sól – 5 gpieprz czarny mielony – 5 gAby przesłaćśmietana – 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować wszystkie składniki na barszcz zielony ze szczawiem i wieprzowiną. Mięso opłukać, pokroić na kawałki. Do garnka wlej 2,5 litra wody i zagotuj. Dodać mięso, 1 obraną cebulę i dusić na małym ogniu, usuwając pianę, przez około 1 godzinę.
Krok 2
Obierz ziemniaki, umyj je, a następnie pokrój w kostkę. Obierz także marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce. Obierz cebulę, a następnie posiekaj ją bardzo drobno.
Krok 3
Zdjąć cebulę z patelni (nie będzie już potrzebna). Do bulionu dodać pokrojone ziemniaki i dalej gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 4
Na patelnię z ziemniakami włóż liście laurowe, groszek ziele angielskie, dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut.
Krok 5
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj startą marchewkę. Gotuj, mieszając, około 5 minut. Wlać sok pomidorowy, dodać sól i cukier, wymieszać. Podgrzewaj przez 10 minut, a następnie przełóż do zupy.
Krok 6
Szczaw i szpinak opłucz pod bieżącą wodą, posortuj, a następnie osusz. Usuń twarde łodygi. Liście pokroić w paski. Jajka obierz, a następnie pokrój w kostkę.
Krok 7
Sos pomidorowy, szczaw, szpinak, jajka włożyć do rondelka i wymieszać. Doprowadź do wrzenia, wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. Podawać ze śmietaną
UWAGA DO GOSPODARKI
Kilka ząbków czosnku doda lekko pikanterii barszczowi zielonemu ze szczawiem i wieprzowiną. Rozgnieć je płaską stroną noża i po ugotowaniu włóż do zupy, przykrywając patelnię pokrywką i zostawiając barszcz do zaparzenia na 15 minut.
PRZY OKAZJI
Jeśli nie masz pod ręką soku pomidorowego, dodaj rozcieńczoną w wodzie pastę pomidorową. Miłośnicy pikantnych dań mogą dodać odrobinę pikantnego sosu pomidorowego do sosu pomidorowego do barszczu zielonego ze szczawiem i wieprzowiną.