Barszcz zielony ze szczawiem i pomidorem
gastronomia 12 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Barszcz zielony ze szczawiem i pomidorem różni się od klasycznego, i to nie tylko kolorem. Cóż, przede wszystkim zauważmy, że nie ma w nim buraków. Tak, tak, to może być bardzo prawdopodobne! I nadal upieramy się, że to barszcz, a nie tylko zupa. Po pierwsze, warzywa do dania duszone są osobno z pomidorami. Po drugie, szczaw nadaje mu przyjemną kwaskowatość, charakterystyczną dla barszczu. Wreszcie danie jest bardzo gęste i jednocześnie sycące – ze względu na obecność w składzie ziemniaków, mięsa i jajek na twardo? Warto zatem spróbować barszczu zielonego, szczególnie latem, kiedy liście szczawiu są młode, delikatne i bardzo smaczne!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 502,93 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 20,59 g/37,11 g/21,18ZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIżeberka wieprzowe – 600 gwoda pitna – 3 ljajka – 6 szt.marchewka – 100 gcebula – 120 gmasło – 40 gkoncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.czosnek – 2 ząbkiziemniaki – 500 gszczaw – 400 gnatka pietruszki – 2 gałązkisól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki barszczu. Najpierw ugotuj bulion. Aby to zrobić, umyj mięso i włóż je do rondla. Napełnij wodą pitną i zagotuj. Usuń pianę i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Bulion odcedź do czystego rondla i dodaj sól do smaku. Oddziel mięso od kości.
Krok 2
Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania wody). Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na średniej tarce. Obierz i posiekaj cebulę. Rozpuść masło na patelni. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż, mieszając, przez pięć minut.
Krok 3
Dodać koncentrat pomidorowy, zalać 100 ml gorącego bulionu. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę na patelnię z warzywami. Dusić na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 4
Ziemniaki na barszcz obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przecedzony bulion zagotuj. Dodać ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać warzywa duszone z pomidorami. Gotuj przez 5 minut.
Krok 5
Umyj i posiekaj szczaw i pietruszkę. Dodać do garnka z bulionem i warzywami. Doprowadź do wrzenia, dodaj miąższ wieprzowy i gotuj przez 5 minut. Barszcz posolić i popieprzyć do smaku.
Krok 6
Zamknij patelnię i pozostaw na gorącym, wyłączonym kuchence na 10 minut. Jajka ugotowane na twardo obrać i grubo posiekać. Barszcz wlać do miseczek. Do każdego dodać jajka i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast koncentratu pomidorowego do barszczu zielonego można dodać posiekane pomidory z puszki bez skórki. Lub weź dobre dojrzałe słodkawe pomidory, pokrój je na połówki i zetrzyj na grubej tarce. Następnie powstałą masę włóż na patelnię z warzywami i gotuj na wolnym ogniu zgodnie z przepisem.
PRZY OKAZJI
Jeśli chcesz, ugotuj barszcz zielony ze szczawiem i pomidorem w bulionie wołowym lub drobiowym (ten pierwszy należy gotować dłużej, aby był bogatszy w smaku). Wegetarianie mogą po prostu użyć wody lub bulionu warzywnego: również okaże się pyszny.