Barszcz zielony bez szczawiu

Barszcz zielony bez szczawiu

gastronomia 11 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Niestandardowe podejście do klasycznych dań – barszcz zielony bez szczawiu. Zupa ta okazuje się równie smaczna i zdrowa, tyle że zamiast szczawiu dodaje się do niej szpinak. Dlatego barszcz zielony w ogóle nie ma kwaskowatości. Zwykle kompensuje się to odrobiną soku z cytryny (lub octu). Jeśli jednak nie lubisz kwaśnych rzeczy, nie musisz dodawać soku z cytryny (lub octu). Wystarczy dostosować smak zupy solą i przyprawami. Barszcz zielony bez szczawiu to magazyn witamin! Bardzo lekka, pożywna i zdrowa zupa, która zachwyci Cię o każdej porze roku! Przygotowanie jest bardzo proste: postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku, a odniesiesz sukces!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 324,73 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 23,88 g/14,61 g/24,27Kuchnia rosyjskaKolacjaBarszczBarszcz zielonyDanie pierwszeZupaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo rosołuWoda – 3 l.Mięso (wołowina lub wieprzowina) – 500 gZiarna pieprzu – 5-7 szt.Liść laurowy – 2-3 szt.Do tankowaniaZiemniaki średnie – 2-3 szt. (350-400 gr.)Szpinak – 300 gr.Przecier pomidorowy – 200 ml.Cebula – 1 sztuka (150 gr.)Marchew – 2 szt. (120 gr.)Sok z cytryny – 1,5 łyżki.Sól – 0,5 łyżeczki. (do smaku)Cukier – 0,5 łyżeczki (do smaku)Kolendra – 1 szczyptaAby przesłaćJajka II kategorii – 3 szt.Koper – 30 gr.Pietruszka – 20 gr.Zielona bazylia – 20 gr.Śmietana Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj bulion. Umyte mięso włóż na patelnię. W zależności od upodobań może to być wieprzowina lub wołowina. Napełnij zimną wodą i postaw na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, usuń pianę, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

Krok 2

Gotuj przez 1,5 godziny, okresowo zgarniając pianę, po czym bulion stanie się przezroczysty. Zdejmij gotowe mięso z patelni, usuń kości (jeśli występują) i pokrój na kawałki. Odłóż na chwilę.

Krok 3

Przygotuj dressing. Cebulę i marchewkę obierz, pokrój w kostkę (marchewki można zetrzeć na grubej tarce). Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z 1 łyżką. olej roślinny. Dodać cebulę i dusić przez 7 minut, ciągle mieszając. Dodać marchewkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Dodaj trochę soli.

Krok 4

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj bulion i dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodaj marchewkę i cebulę. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Krok 5

Szpinak myjemy, kroimy w paski o szerokości około 1 cm i wrzucamy do rondelka. Umieść tam posiekane mięso. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu i wyłączyć palnik.

Krok 6

Zrównoważ smak: dodaj sok z cytryny, sól, cukier, kolendrę. Drobno posiekaj koperek, bazylię i natkę pietruszki i dodaj na patelnię. Zamknij pokrywkę i pozostaw barszcz do zaparzenia na 10-20 minut. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Barszcz zielony bez szczawiu podawać z połową jajka i kwaśną śmietaną.

UWAGA DO GOSPODARKI

Szpinak nadaje się nie tylko do barszczu zielonego – to produkt uniwersalny, zawiera wiele przydatnych substancji i witamin. A ponieważ szpinak ma neutralny smak, jest szeroko stosowany w kuchni: od zup po desery. Ponadto jest to produkt niskokaloryczny, czyli nasyca, ale nie prowadzi do nadmiaru kalorii.

PRZY OKAZJI

Szpinak jest źródłem kwasu foliowego (lepiej znanego jako witamina B9). Co więcej, po raz pierwszy w historii naukowcom udało się zsyntetyzować tę witaminę z liści szpinaku!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja