Barszcz ze szczawiem konserwowym
gastronomia 18 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Barszcz ze szczawiem konserwowym – przywitaj lato! Oczywiście najlepszą porą roku na barszcz zielony jest maj-czerwiec, kiedy szczaw jest jeszcze delikatny i soczysty. Ale dzięki konserwacji zupę tę można przygotować o każdej porze roku. Warto zaznaczyć, że szczaw konserwowy nie traci żadnych ze swoich dobroczynnych właściwości. Dzięki temu nawet zimą zyskasz nie tylko letni smak, ale i zastrzyk witamin. To danie jest dość proste. Jak gotować zielony barszcz ze szczawiu w puszkach – nasz przepis krok po kroku.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 299,65 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 22,71 g/14,59 g/19,45BarszczDanie pierwszeZupaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo rosołuWoda – 3l.Mięso (wołowina lub wieprzowina) – 500 gZiarna pieprzu – 5-7 szt.Liść laurowy – 2-3 szt.Do tankowaniaSzczaw konserwowy – 1 słoik (500 ml)Ziemniaki średnie – 2-3 szt. (350-400 gr.)Cebula – 1 sztuka (150 gr.)Marchew – 2 szt. (120 gr.)Sól – 0,5 łyżeczki. (do smaku)Cukier – 0,5 łyżeczki (do smaku)Kolendra – 1 szczyptaAby przesłaćJajka II kategorii – 3 szt.Koper – 30 gr.Pietruszka – 20 gr.Śmietana Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj bulion. Umyte mięso włóż na patelnię. W zależności od upodobań może to być wieprzowina lub wołowina. Napełnij zimną wodą i postaw na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, usuń pianę, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.
Krok 2
Gotuj przez 1,5 godziny, okresowo zgarniając pianę, po czym bulion stanie się przezroczysty. Zdejmij gotowe mięso z patelni, usuń kości (jeśli występują) i pokrój na kawałki. Odłóż na chwilę.
Krok 3
Przygotuj dressing. Cebulę i marchewkę obierz, pokrój w kostkę (marchewki można zetrzeć na grubej tarce). Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z 1 łyżką. olej roślinny. Dodać cebulę i dusić przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodać marchewkę, wymieszać i dusić kolejne 7 minut. Dodaj trochę soli.
Krok 4
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Bulion ponownie zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodaj marchewkę i cebulę. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 5
Otwórz słoik konserwowego szczawiu. Odcedź go na durszlaku. Pozwól, aby płyn spłynął. Dodaj szczaw do zupy. Umieść tam posiekane mięso. Gotować kilka minut na małym ogniu i wyłączyć palnik.
Krok 6
Zrównoważ smak: dodaj sól, cukier, kolendrę. Drobno posiekaj koperek i natkę pietruszki i dodaj na patelnię. Zamknij pokrywkę i pozostaw barszcz do zaparzenia na 10-20 minut. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Barszcz zielony podawać ze szczawiem z puszki, połową jajka i kwaśną śmietaną.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby łatwo obrać jajka na barszcz zielony, należy je przełożyć z wrzącej wody do zimnej wody bezpośrednio do wody i rozgnieść (lub ubić) skorupkę łyżką stołową. Następnie pozwól jajom trochę ostygnąć. Łuski odejdą znacznie łatwiej.
PRZY OKAZJI
Kwaśność barszczu zielonego ze szczawiem konserwowym reguluje się cukrem. Jeśli uznasz, że danie jest za kwaśne, po prostu dodaj trochę więcej cukru.