Barszcz ze szczawiem i kapustą

Barszcz ze szczawiem i kapustą

gastronomia 13 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Barszcz zielony ze szczawiem i kapustą warto przyrządzić latem, kiedy jest sezon na wszystkie warzywa. To właśnie one sprawią, że danie będzie tak smaczne i aromatyczne, że nawet miłośnicy „czerwonej” klasyki zgodzą się na jego spróbowanie. Oczywiście nawet zimą można przygotować podobny barszcz, na przykład z mrożonego szczawiu, ale to i tak nie będzie to samo. Swoją drogą celowo nie dodaliśmy do potrawy buraków, bo inaczej zwróciłyby na siebie uwagę, a cały urok świeżości z lekką kwaskowatością zostałby utracony. I koniecznie do barszczu ze szczawiem dodaj młodą kapustę: jej delikatne listki doskonale komponują się ze wszystkimi składnikami dania.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 628,71 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 30,01 g/50,35 g/12,62BarszczDanie pierwszeZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIwieprzowina z kością – 800 gwoda pitna – 3,5 ljajka – 5 szt.marchewka – 120 gcebula – 130 golej roślinny – 30 mlprzecier pomidorowy – 80 mlkoncentrat pomidorowy – 1 łyżka. l.czosnek – 3 ząbkimłoda kapusta – 500 gszczaw – 400 gnatka pietruszki – 2 gałązkikoperek – 2 gałązkiśmietana – 100–120 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki barszczu. W przypadku bulionu umyj wieprzowinę i włóż ją do rondla. Napełnij wodą pitną i zagotuj. Usuń pianę, dodaj sól i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Bulion przelać do czystego rondla. Oddziel mięso od kości.

Krok 2

Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania wody). Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Obierz i posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż na średnim ogniu przez pięć minut.

Krok 3

Dodać przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Zalać 50 ml pitnej wody i doprowadzić do wrzenia. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę na patelnię z warzywami. Dusić na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Posiekaj młodą kapustę na barszcz. Przecedzony bulion zagotuj. Dodaj kapustę i gotuj przez 5 minut. Dodać warzywa duszone z pomidorami. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 5

Szczaw, pietruszkę i koperek umyć i posiekać. Dodać do garnka z bulionem i warzywami. Doprowadź do wrzenia, dodaj posiekaną wieprzowinę i gotuj przez 3 minuty. Barszcz posolić i popieprzyć.

Krok 6

Zamknij patelnię i pozostaw na gorącym, wyłączonym kuchence na 5 minut. Obierz i posiekaj jajka na twardo. Barszcz wlać do miseczek. Do każdego dodać jajka, śmietanę i podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Barszcz ze szczawiem i kapustą można przygotować nie tylko na bulionie wieprzowym, ale także na wołowinie. W takim przypadku weź mostek: doda potrawie bogatszego smaku.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz ugotować barszcz zielony z burakami, zalecamy również użycie młodych i z blatami. W takim przypadku należy je drobno posiekać, a samo warzywo korzeniowe zetrzeć na grubej tarce, a następnie dusić razem z cebulą, marchewką i pomidorami (patrz etap trzeci) przez co najmniej 20 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja