Barszcz z pokrzywą i szczawiem

Barszcz z pokrzywą i szczawiem

gastronomia 25 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Barszcz z pokrzywą i szczawiem nazywany jest także „zielonym”, co odzwierciedla jego zewnętrzną różnicę w stosunku do klasycznego. Zupę tę przygotowuje się znacznie szybciej niż jej „czerwony” odpowiednik. Jednocześnie barszcz zielony również okazuje się odżywczy, ale świeższy dzięki obecności w składzie pokrzywy i szczawiu. Proces ten nie spowoduje żadnych specjalnych pytań, nawet dla mniej doświadczonych kucharzy. Najpierw smażymy wieprzowinę bezpośrednio na patelni, którą następnie krótko gotujemy w wodzie, zamieniając ją w lekki bulion. Następnie do bazy zupy dodaje się pokrojone ziemniaki i zioła. Cóż, aby barszcz był jeszcze gęstszy, zagęszcza się go jajkami. Spróbuj: będzie bardzo ciekawie i smacznie!

Złożoność: łatwo Kalorie: 401,51 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 18,05 g/23,83 g/28,48Kuchnia rosyjskaKolacjaBarszczDanie pierwszeZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpulpa wieprzowa – 400 golej roślinny – 2 łyżki. l.cebula – 100 gmarchewka – 100 gwoda pitna – 2,5 lziemniaki – 4 szt.pokrzywa – 300 gszczaw – 200 gnatka pietruszki – 3 gałązkijaja C0 – 2 szt.sól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na barszcz. Umyć wieprzowinę i pokroić w małą kostkę. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.

Krok 2

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny. Dodać mięso i mieszając smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Dodaj cebulę i marchewkę. Mieszając, smaż wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 3

Na patelnię z mięsem i warzywami wlać gorącą wodę. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Ziemniaki na barszcz obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

Krok 4

Pokrzywę, szczaw i pietruszkę myjemy. Usuń szorstkie łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Jajka lekko ubij widelcem. Mieszając łyżką, wlewaj je do barszczu, tworząc długie, grube „nitki”.

Krok 5

Dodać pokrzywę, szczaw i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Zamykamy patelnię z barszczem zielonym i zostawiamy na rozgrzanym, wyłączonym kuchence. Po 20 minutach przelać barszcz do miseczek.

UWAGA DO GOSPODARKI

Barszcz z pokrzywą i szczawiem można przygotować nie tylko z wieprzowiną, ale także np. z kurczakiem. Mogą to być nogi lub podudzia przekrojone na połówki. Najważniejsze, że przygotowują się szybko!

PRZY OKAZJI

Barszcz z pokrzywą i szczawiem można podawać z kwaśną śmietaną – tak samo jak zwykły. Czasami do tej zupy dodaje się też drobno posiekane jajka na twardo, ale wydaje nam się, że w tym przypadku będzie to niepotrzebne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja