Barszcz z klopsikami z mielonego mięsa wołowego
gastronomia 29 maja 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Barszcz z klopsikami z mielonego mięsa wołowego docenią nawet najbardziej zagorzali zwolennicy „właściwej” receptury, według której to danie gotuje się przez kilka godzin. Postanowiliśmy więc usunąć pierwszą część procesu (przygotowanie bulionu), a żeby zupa nie sprawiała wrażenia „pustej”, dodaliśmy do niej klopsiki. To klopsiki nadają barszczowi dobry, bogaty smak, bez którego to danie jest po prostu nie do pomyślenia. Warzywa dokładnie dusimy również z koncentratem pomidorowym, dzięki czemu kolor zupy jest jasny, taki jaki powinien być.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 378,17 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Używany: 27,49 g/20,75 g/21.11Danie pierwszeZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIpulpa wołowa – 1 kgcebula – 300 gczosnek – 4 ząbkimarchewka – 100 gburaki – 300 golej roślinny – 2 łyżki. l.pasta pomidorowa – 40 gocet stołowy – 2 łyżki. l.cukier – 1 łyżka. l.woda pitna – 4 l 200 mlziemniaki – 200 gmłoda kapusta świeża – 500 gkapusta kiszona – 300 gnatka pietruszki – 2 gałązkisól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj klopsiki na barszcz. Wołowinę myjemy i osuszamy, następnie kroimy w małe plasterki. Obierz cebulę i ząbek czosnku. Mięso przepuścić przez maszynę do mięsa z drobną siatką wraz z połową cebuli i czosnku.
Krok 2
Zagnieść mieloną wołowinę, najpierw dodając sól i pieprz do smaku. Formuj z niego małe kulki (klopsiki), okresowo zwilżając ręce zimną wodą.
Krok 3
Marchew i buraki na barszcz obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Posiekaj pozostałą cebulę. Na patelni rozgrzej olej. Dodać przygotowane warzywa i mieszając smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 4
Dodaj ocet stołowy, cukier i koncentrat pomidorowy. Zamieszać. Zalać 200 ml wody pitnej. Barszcz warzywny gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 5
W dużym rondlu zagotuj 4 litry wody. Dodaj łyżkę soli. Dodać wcześniej przygotowane klopsiki. Ponownie zagotuj i usuń pianę. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 6
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Posiekaj świeżą kapustę, przepłucz kapustę zimną wodą i odciśnij. Pozostały czosnek przełóż przez praskę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.
Krok 7
Ziemniaki włożyć do garnka z klopsikami i wodą. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj kiszoną kapustę. Gotuj przez kolejne 10 minut. Dodać świeżą kapustę, natkę pietruszki i wyciśnięty czosnek.
Krok 8
Prawie gotowy barszcz zagotować i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać dressing z buraków, sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 3 minuty. Zamknij patelnię z barszczem i zostaw na 15 minut na gorącym, wyłączonym kuchence.
UWAGA DO GOSPODARKI
Barszcz podawaj z klopsikami z mielonej wołowiny, posypanymi posiekanymi pikantnymi ziołami i oczywiście dobrą, gęstą i bogatą śmietaną. Okaże się niesamowicie smaczne!
PRZY OKAZJI
Klopsiki do tego barszczu można zrobić nie tylko z wołowiny, ale także z wieprzowiny. Lub z mięsa mielonego, które nazywa się „domowym”: zawiera oba rodzaje mięsa w proporcji 1:1.