Do przepisu
Trudno odmówić dobrego, sytego barszczu ukraińskiego, a nawet pączków. I nie jest to konieczne. Wystarczy go wziąć i ugotować dokładnie według kanonu: z podsmażonymi pomidorami i burakami, ziemniakami i fasolką, dodając na sam koniec łyżkę domowego smalcu zmielonego w maszynce do mięsa.
Złożoność: łatwo Kalorie: 365,00 kcal/porcja Porcje: 8 Używany: 21,52 g/22,14 g/21,23Maszynka do mięsaGotowaniePrażenieNa patelniKuchnia rosyjskaKuchnia ukraińskaKolacjaBarszczZupaBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJIMostek wołowy – 700 gCebula (do gotowania) – 1 szt.Marchew (do gotowania) – 1 szt.Cebula (do smażenia) – 80 gMarchew (do smażenia) – 80 gZiemniaki – 300 gKapusta biała -200 gFasola biała olbrzymia – 70 gBurak – 300 gSmalec – 70 gCzosnek – 3-4 ząbkiPrzecier pomidorowy – 50 gSos czosnkowy – czosnek, koper, woda do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bulion wołowy gotujemy: nie oddzielamy mięsa od kości, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy pianę, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Krok 2
Cebulę i marchewkę pokroić, podsmażyć na suchej patelni i dodać do bulionu. Kontynuuj gotowanie bulionu przez około 2,5 godziny. Następnie dodaj liść laurowy i zdejmij bulion z ognia.
Krok 3
Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki.
Krok 4
Do przygotowanego bulionu dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą w połowie ugotowane.
Krok 5
Fasolę płuczemy, gotujemy na osobnej patelni do połowy ugotowanej, odcedzamy wodę, dodajemy do barszczu i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 6
Posiekaj kapustę i dodaj do zupy.
Krok 7
Podsmaż cebulę i marchewkę i dodaj do zupy.
Krok 8
Smażyć buraki z koncentratem pomidorowym.
Krok 9
Gdy bulion się zagotuje, dodaj podsmażone buraki.
Krok 10
Surowy, niesolony smalec zmiel przez maszynkę do mięsa z czosnkiem i dodaj do przygotowanego barszczu. Barszcz podawać z kwaśną śmietaną, pampushkami i sosem czosnkowym.
PRZY OKAZJI
Przepis udostępniony przez Elenę Nikiforovą, szefową kuchni restauracji Shinok.