Do przepisu
Barszcz ukraiński w pełni oddaje charakter kuchni tego kraju: zupa jest pożywna, aromatyczna, kolorowa, gęsta i niezwykle smaczna. A swoją drogą jest bardzo zdrowy, bo zawiera dużą ilość warzyw korzeniowych i warzyw. Plus – warzywa z czosnkiem na samym końcu gotowania! Ogólnie rzecz biorąc, prawdziwy prezent zarówno dla duszy, jak i ciała. Wiele osób waha się przed rozpoczęciem gotowania barszczu ukraińskiego ze względu na długi czas gotowania i dużą liczbę subtelności, które należy wziąć pod uwagę. Spieszymy Was uspokoić: nasza wersja barszczu ukraińskiego jest dość prosta w wykonaniu, więc poradzą sobie z nią nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kierunku kulinarnych wyżyn.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 325,65 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godziny 30 minut Używany: 18,60 g/20,78 g/16,60GotowaniePrażenieNa patelniKuchnia rosyjskaKuchnia ukraińskaKolacjaBarszczBarszcz czerwonyZupaSKŁADNIKI NA 8 PORCJI800 g wołowiny z dużą kością szpikową z tylnej nogi lub 1 kg mostka z kośćmi1 mała cebula1 średnia marchewka1 średni korzeń pietruszkiśredni pęczek pietruszki1 liść laurowyziarna pieprzusólpokruszony smalec i śmietana do podaniaDo tankowania:2 małe buraki1 duża cebula2 średnie marchewki3 średnie ziemniaki1 średnia czerwona paprykaćwiartka małej główki kapusty4 dojrzałe średnie pomidory3 ząbki czosnku2 łyżki l. ocet jabłkowysmalec Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotowanie bulionu do barszczu ukraińskiego. Mięso włóż do dużego rondla i dodaj tyle wody, aby przykryła mięso 5 palcami. Doprowadzić do wrzenia i zebrać pianę. Zmniejsz ogień do niskiego. Cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki obierz, przekrój wzdłuż na pół i piecz na suchej patelni do zarumienienia. Do mięsa dodaj warzywa, ziarna pieprzu i łodygi pietruszki (liście zachowaj). Gotuj przez 2,5 godziny przez 15 minut. dodać sól i liść laurowy, aż będzie gotowe.
Krok 2
Odcedź bulion. Mięso usunąć z kości w małych kawałkach, usunąć szpik z kości szpikowej.
Krok 3
Aby przyprawić barszcz ukraiński, obierz wszystkie warzywa. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki i buraki na grubej tarce. Paprykę pokroić w małe kostki. Ziemniaki – w średnich plasterkach. Rozdrobnić kapustę. Zetrzyj pomidory.
Krok 4
Postaw 2 patelnie na średnim ogniu i rozpuść na każdej smalec. Do jednego włóż cebulę, do drugiego buraki. Smażyć, mieszając, 5 minut. Do cebuli dodaj marchewkę i paprykę, a do buraków ocet. Gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij buraki z ognia i dodaj pomidory do cebuli i marchewki. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 5
Zagotuj bulion na barszcz, dodaj ziemniaki i gotuj przez 10 minut. Dodać kapustę, gotować 5 minut. Dodaj buraki i cebulę z marchewką, zagotuj, gotuj przez 10 minut.
Krok 6
Drobno posiekaj czosnek z listkami pietruszki i dodaj do barszczu wraz z mięsem i szpikiem kostnym. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i pozostawić barszcz ukraiński na 15 minut. Podawać z kruszonym smalcem i kwaśną śmietaną.
PRZYDATNE RADY
Aby barszcz ukraiński był gęstszy i bogatszy, nie trzeba kroić ziemniaków w kostkę, jak podano w przepisie, ale zetrzeć je na grubej tarce. Całkiem dopuszczalne jest zastąpienie pomidorów dobrą pastą pomidorową.
PRZY OKAZJI
Na Ukrainie istnieją różne możliwości przygotowania barszczu. Czasami buraki do dressingu najpierw dokładnie podsmażamy na smalcu, a dopiero potem dodajemy startą marchewkę, posiekaną cebulę i słodką paprykę. W tym przypadku barszcz nie jest bordowy, ale pomarańczowo-czerwony.