Barszcz rosyjski
gastronomia 4 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Barszcz rosyjski to temat kontrowersyjny, emocjonalny i, krótko mówiąc, złożony. Nie warto nawet rozpoczynać dyskusji o tym, gdzie po raz pierwszy przygotowano tę zupę z kapustą i burakami: wielogodzinna dyskusja nie doprowadzi do niczego. Ale jest całkiem oczywiste, że takie danie od dawna gotuje się w różnych krajach europejskich, w tym oczywiście w Rosji. Nawiasem mówiąc, wielu historyków kulinarnych twierdzi, że barszcz rosyjski pierwotnie nie był czerwony, ale zielony, to znaczy był przygotowywany bez buraków. W naszych czasach jest to z pewnością uwzględnione i uważane za konieczne, prawie główny składnik. A w Rosji barszcz najczęściej przyrządza się z bulionu wołowego i często dodaje się do niego kiszoną kapustę (zamiast białej kapusty lub razem z nią). Właśnie na ten przepis na barszcz rosyjski zwracamy Twoją uwagę! Nie rości sobie prawdziwości, ale gwarantujemy doskonały smak.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 594,25 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 3 godziny 40 minut Używany: 25,24 g/36,60 g/25,45Danie pierwszeZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIwołowina z kością (mostek z brzegiem) – 1 kgwoda pitna – 5 lliść laurowy – 3 szt.pieprz czarny – 5 szt.kapusta kiszona – 400 gcebula – 300 golej roślinny – 4 łyżki. l.buraki – 400 gmarchewka – 200 g.cukier – 2 łyżki. l.koncentrat pomidorowy – 1 łyżka. l.ocet jabłkowy – 2 łyżki. l.kapusta biała – 300 gczosnek – 3 duże ząbkiświeżo zmielony czarny pieprz – do smakusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zagotuj bulion na barszcz. Mięso umyj i włóż do dużego rondla. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj na małym ogniu przez 3 godziny.
Krok 2
W czasie przygotowywania bulionu barszczowego odciśnij kapustę kiszoną i przełóż do dużej miski. Zalać zimną wodą pitną tak, aby całkowicie przykryła kapustę i pozostawić na 1 godzinę.
Krok 3
Cebulę na barszcz obieramy i siekamy. Buraki i marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodać cebulę i mieszając lekko zrumienić (5 minut na średnim ogniu).
Krok 4
Dodać marchew, buraki, cukier i koncentrat pomidorowy. Zalać wodą tak, aby przykryła warzywa 1 cm warstwą. Zalać octem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 5
Bulion barszczowy przelać do czystego rondla. Mięso oddzielamy od kości i grubo siekamy. Dodaj do garnka z bulionem i zagotuj. Wyciśnij kiszoną kapustę. Dodać do bulionu z mięsem i gotować 20 minut.
Krok 6
Kapustę białą pokroić w paski. Dodaj na patelnię z przyszłym barszczem. Gotuj przez 10 minut. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Ułożyć na patelni razem z warzywami gotowanymi na parze. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 7
Szybko zagotuj barszcz. Wyłącz ogień. Zamknij patelnię z barszczem. Pozostawić na rozgrzanym piecu na 15 minut. Następnie barszcz rozlać do miseczek i od razu podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Smak barszczu rosyjskiego nabierze bardzo ciekawego odcienia, jeśli do zupy dodamy słodką paprykę. Lepiej usmażyć go razem z cebulą i marchewką, a następnie dusić na wolnym ogniu z koncentratem pomidorowym.
PRZY OKAZJI
Niektórzy zawsze do barszczu dodają ziemniaki. Ten produkt nie jest uwzględniony w naszym przepisie. Jeśli nie wyobrażasz sobie barszczu bez ziemniaków, dodaj je na ostatnim etapie gotowania wraz z białą kapustą.