Barszcz czerwony ze szczawiem

Barszcz czerwony ze szczawiem

gastronomia 10 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Letni nastrój, pikantna kwaskowatość i bogaty smak – taki jest barszcz czerwony ze szczawiem. Tradycyjnie robi się go na początku lata, kiedy szczaw nabiera sił i pojawiają się wczesne buraki. To danie zawiera niesamowitą ilość witamin! Z reguły do ​​tego barszczu nie dodaje się kapusty, octu i soku z cytryny. Wszystkie te składniki z powodzeniem zastępuje szczaw. Zupę tę można przygotować na kuchence lub w powolnej kuchence. Oczywiście będziesz musiał się trochę pomylić. Ale wynik jest tego wart! A nasz przepis krok po kroku pomoże Ci zrobić wszystko dobrze.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 384,33 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 20,90 g/20,28 g/29,43Kuchnia rosyjskaKolacjaBarszczDanie pierwszeZupaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo rosołuWoda – 3 l.Mięso (wołowina lub wieprzowina) – 500 gr.Ziarna pieprzu – 5-7 szt.Liść laurowy – 2-3 szt.Do tankowaniaZiemniaki średnie – 2 szt. (350-400 gr.)Burak – 1 szt. (300 gr.)Szczaw – 200 gr.Przecier pomidorowy – 150 ml.Marchew – 2 szt. (150 gr.)Cebula – 1 szt. (120gr)Korzeń selera – ¼ szt. (100-120 gr.)Papryka – 0,5 szt. (100 gr.)Olej roślinny – 2 łyżki. (50 gr.)Cukier – 1 łyżeczka. bez zjeżdżalni (5 gr.)Sól – 0,5 łyżeczki. (3 gr.)Papryka – 1 łyżeczka. bez slajduAby przesłaćCzosnek – 3-4 ząbkiKoper – 20 gr.Kolendra – 20 gr.Pietruszka – 20 gr.Śmietana Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj bulion. Umyte mięso włóż na patelnię. W zależności od upodobań może to być wieprzowina lub wołowina. Napełnij zimną wodą i postaw na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, usuń pianę, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

Krok 2

Gotuj przez 1,5 godziny, okresowo zgarniając pianę, po czym bulion stanie się przezroczysty. Zdejmij gotowe mięso z patelni, usuń kości (jeśli występują) i pokrój na kawałki. Odłóż na chwilę. Bulion przecedź przez gazę, usuń pieprz i liść laurowy.

Krok 3

Przygotuj dressing. Cebulę obrać, usunąć nasiona z papryki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Marchew i seler obrać, pokroić w paski lub zetrzeć na grubej tarce. Buraki obrać, pokroić w paski lub zetrzeć na grubej tarce. Umieścić w osobnej misce.

Krok 4

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z 1 łyżką. olej roślinny. Dodać cebulę i dusić przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodać marchewkę, paprykę i seler, wymieszać i dusić przez kolejne 7 minut. Dodaj trochę soli.

Krok 5

Na osobnej patelni rozgrzej pozostały olej roślinny. Umieść tam buraki i cukier. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i paprykę. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

Krok 6

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj bulion i dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodać marchewkę (z cebulą, papryką i selerem). Gotuj na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj buraki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

Krok 7

Szczaw myjemy, odcinamy łodygi, a liście kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Dodaj do patelni. Zwróć tam posiekane mięso. Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Wyłącz palnik.

Krok 8

Drobno posiekaj natkę pietruszki, kolendrę i koperek. Czosnek obierz i również drobno posiekaj. Na patelnię dodaj czosnek i zioła. Zamknij pokrywkę i pozwól, aby barszcz czerwony ze szczawiem parzył się przez 20 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego!

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby barszcz ze szczawiem zachował swój bogaty czerwony kolor, należy podsmażyć buraki na bardzo małym ogniu. Oddzielone od innych warzyw, ale z cukrem i koncentratem pomidorowym. Gotuj, aż prawie gotowe.

PRZY OKAZJI

Szczaw dodaje się do barszczu na samym końcu, nie tylko dlatego, że gotuje się bardzo szybko, ale także dlatego, że zawarty w nim kwas uniemożliwia gotowanie innych potraw.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja