Barena krymska z sosem tatarskim

Do przepisu

Barwena to ryba czarnomorska z dietetycznym mięsem. Przygotowując ją, warto dodać do marynaty odrobinę soku z cytryny, aby podkreślić jej smak.

Złożoność: łatwo Porcje: 1PrażenieMarynowanieNa patelniChłodzenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWalentynkiNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘbarwena czerwona – 5 szt.Na marynatę:sok z cytryny – 20 mlpietruszka – 5 gsól i pieprz do smakuNa sos tatarski:majonez – 700 gpieczona papryka – 100 gogórek kiszony (korniszon) – 200 gsól, pieprz do smakukoperek – 20 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Barwenę rozmrozić i oczyścić, usunąć wnętrze.

Krok 2

Marynata: barwenę włóż do głębokiej miski, dodaj sól i pieprz do smaku, polej sokiem z cytryny i posyp natką pietruszki. Barwenę pozostawiamy do marynowania w lodówce na 10-15 minut.

Krok 3

Następnie wyjmij barwenę, obtocz ją w mące i smaż na patelni, aż będzie ugotowana (na złoty kolor).

Krok 4

Na tatar: wszystkie składniki drobno posiekać i wymieszać. Podawać w sosjerce ze smażoną barweną.

PRZY OKAZJI

Przepis dostarczył Andrey Pavlov, szef kuchni restauracji Nikita.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja