Bardzo szybkie przepisy na święta noworoczne. 20 fajnych pomysłów
Nata Brix 06 stycznia 2024 r(4)Dodaj do ulubionychUdział
Dla wielu święta Nowego Roku są okazją do zobaczenia rodziców, dziadków, braci, sióstr, jednym słowem, aby zebrać wszystkich razem. Oznacza to, że przed nami nieustanne spotkania rodzinne lub przyjacielskie. Ponieważ podczas uczt najważniejsza jest komunikacja, potrzebujemy nie tylko szybkich, ale bardzo szybkich przepisów.
Treść:
- Nasze bruschetty
- Sałatki błyskawiczne
- Gorące przekąski
- Wielokolorowe masło
- Pieczona Papryka Ramiro
- Sos demi-glace
- Coś wyjątkowego
Na takie przypadki mamy domowe preparaty i ciekawe rozwiązania, które pomogą szybko i smacznie nakarmić całą rodzinę.
Bardzo szybkie przepisy na święta Nowego Roku: nasze bruschetty
Najprostszą rzeczą jest podanie tostowych kromek chleba z różnymi dodatkami.
Na dużym naczyniu ułóż kromki ulubionego pieczywa (pełnoziarnistego, czarnego, lnianego, maślanego, gryczanego…) podpieczone w tosterze i podawaj „nadzienie” w osobnych miseczkach:
- kruchy twarożek, tarty suluguni, drobno posiekana zielona cebula, kolendra, sól, pieprz, dobrze wymieszaj;
- Rybę wędzoną na gorąco (łosoś, łosoś, makrela, łosoś coho) rozgniatamy widelcem na włókna, cebulę czerwoną i kapary drobno siekamy, mieszamy z serkiem wiejskim, doprawiamy solą i pieprzem;
- różne pesto (można zrobić z bazylii, pietruszki, szpinaku, rukoli, estragonu, można też dodać różne orzechy);
- twaróg, drobno posiekane korniszony, papryka ramiro, ostra papryka, sól, wymieszać;
- drobno posiekane świeże ogórki, cebula dymka, koperek, zielona papryka, starty korzeń chrzanu – doprawić solą, pieprzem, cukrem i białym octem winnym;
- drobno posiekane mango, czerwona i żółta papryka, czerwona cebula, ostra papryka, kolendra – doprawić solą, czarnym pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z limonki;
- Zetrzyj ser i marchewkę na drobnej tarce, dopraw majonezem, czosnkiem, Tabasco;
Chleb tostowy z różnymi nadzieniami
Bardzo szybkie przepisy na święta noworoczne: sałatki błyskawiczne
Jeśli nie masz już dość kanapek i nabrałeś apetytu, możesz dodać sałatki:
- zmieszaj liście szpinaku z pokrojonym w kostkę awokado, dodaj plasterki smażonego suluguni lub Halloumi, dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek;
- Wymieszać dowolne liście sałaty z posiekanymi paskami pieczonej papryki ramiro, doprawić solą, czarnym pieprzem, oliwą z oliwek, posypać pokruszonym serem feta;
- Surowe buraki zetrzyj na grubej tarce, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny oraz suszonym rozmarynem;
- mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na półmisku z pieczoną papryczką ramiro, doprawić oliwą balsamiczną, solą i pieprzem, posypać prażonymi orzeszkami piniowymi;
- Najświeższe pieczarki pokroić w cienkie plasterki, polać aromatyczną oliwą (bazylią, rozmarynem, truflą, czosnkiem, pieprzem), doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i startym twardym serem.
Sałatka ze świeżego wosku
Bardzo szybkie przepisy na święta noworoczne: gorące przekąski
Szybkie gorące przekąski – nasze wieloletnie hity:
Speed pie – przygotowane ciasto francuskie bez drożdży rozwałkować cienko, posmarować kwaśną śmietaną, posypać posiekanym boczkiem i czerwoną cebulą. Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Pieczone warzywa Zalać różyczkami brokułów, kalafiorem, plasterkami cukinii w 1/3 kremem, posypać pokrojonymi w półpierścienie porami lub czerwoną cebulą, plasterkami suluguni lub koziego sera i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Pieczone warzywa
Domowy makaron Jajka dobrze wymieszaj, dodaj tyle mąki, aby ciasto było klejące, dodaj sól. Gotowe ciasto wlać do wrzącej, osolonej wody przez sito. Podawać z zielonym masłem, tartym serem, smażonym boczkiem, śmietaną lub kwaśną śmietaną.
Wariacje ze zwykłym masłem pomogą urozmaicić smak znanych potraw i rozjaśnić świąteczny stół.
Bardzo szybkie przepisy na święta Nowego Roku: kolorowe masło
Zielony olej
W mikserze ubić kostkę miękkiego masła z pęczkiem świeżej pietruszki i ząbkiem czosnku, doprawić solą i zielonym pieprzem. Przełóż do małych misek, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Podawać z tostami, bagietkami, pieczonymi warzywami. Idealne do filetu mignon i ryb gotowanych na parze. Wystarczy położyć na wierzch kawałek masła i poczekać, aż się roztopi.
Zielony olej
Czerwony olej
W mikserze ubić kostkę miękkiego masła z czerwoną wędzoną papryką, doprawić solą i białym pieprzem. Stosować do makaronów, kanapek z rybami, krewetkami, pomidorami, tostów z kawiorem.
Słodki olejek pomarańczowy
Usuń skórkę z pomarańczy i posiekaj. Plastry obieramy ze skóry, przegródek, foliujemy i również siekamy. Wymieszaj z 2 łyżkami. łyżki cukru pudru, szczyptę mielonego cynamonu, zalać 3 łyżkami. łyżki likieru pomarańczowego. Jeśli nie chcesz dodawać alkoholu, zastąp likier świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
Jedną kostkę miękkiego masła ubić mikserem, następnie ręcznie wymieszać z dressingiem pomarańczowym. Przełożyć na głęboki talerz, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Podawać do porannych tostów, naleśników, naleśników, naleśników, gofrów.
Olejek pomarańczowy możesz przygotować w wersji niesłodzonej, pikantnej.
Do posiekanych plasterków pomarańczy i skórki dodać szafran, kurkumę, ostrą paprykę, sól, kilka gałązek posiekanej natki pietruszki i kolendry. Podawać z pieczonymi ziemniakami, tostami, piersią z kaczki.
W podobny sposób możesz przygotować:
– olej z buraków: dodać sok z pieczonych buraków;
– szpinak – puree szpinakowe;
– żółty z kurkumą;
– czarny – z kruszonymi czarnymi oliwkami i ziołami prowansalskimi, a także
– suflet smalcowy.
Bardzo szybkie przepisy na święta Nowego Roku: pieczona papryka ramiro
Jest doskonałym towarzyszem pieczonej wołowiny, mozzarelli, zielonych sałat z nasionami i orzechami, pieczonych warzyw, ryb gotowanych na parze, smażonego mięsa, makaronów.
- Papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 230 stopni, aż skórka się ściemnieje.
- Następnie ostrą paprykę przełożyć do rondla, przykryć pokrywką i odstawić na 20 minut.
- Przygotuj nadzienie: sól i pieprz, oliwa, dodaj zmiażdżony czosnek, tymianek, rozmaryn, oregano (można użyć suszonych), ostrą paprykę
- Paprykę obierz, usuń nasiona, włóż do pięknego słoika i zalej aromatycznym olejem. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie.
Bardzo szybkie przepisy na święta Nowego Roku: sos demi-glace
Ten legendarny francuski sos ma wszechstronne zastosowanie. Oprócz tego, że jest dobry sam w sobie, można go dodawać do sosów, zup, gulaszy, a nawet ryb! Wszystko zależy od tego, czym go uzupełnimy. Przygotowuję demi-glace wyłącznie na Nowy Rok. Przygotowanie go zajmuje dużo czasu, więc zaczynam wcześnie rano: sos gotuje się przez co najmniej 15 godzin.
- Najpierw pieczę kości szpiku cukrowego, bulwę selera, pietruszkę, marchewkę i cebulę w piekarniku nagrzanym na 230 stopni na złoty kolor.
- Następnie przekładam wszystko do dużego rondla, zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia, odgarniam pianę, dodaję por, liście laurowe, czarną i ziele angielskie, sól i gotuję na bardzo małym ogniu. Po 12 godzinach pozostanie bardzo mało bulionu, ale to jest dokładnie to, czego potrzebujesz. Odcedzam i zbieram tłuszcz.
- Do rondelka wlewam czerwone wino, pozwalam alkoholowi odparować, dodaję bulion i odparowuję jeszcze dwie, trzy godziny. Gotowy demiglass schładzam, odsączam z tłuszczu, przelewam do formy i wkładam do lodówki.
- Po kilku godzinach sos zamieni się w galaretowate mięso. Można go pokroić na porcje, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Nie ma potrzeby zamrażania.
Sos demi-glace
Sos dobrze przechowuje się w lodówce, a ze względu na swoją wszechstronność wykorzystuje się go bardzo szybko.
Na przykład, jeśli dodasz do tego:
– śmietana i tarty chrzan – otrzymujesz świetny sos do wieprzowiny;
– białe wino i śmietana – do ryb i makaronów
– smażona szalotka, zielona papryka i śmietana – do steków.
Bardzo szybkie przepisy na święta Nowego Roku: coś wyjątkowego
Czasami lubię pobawić się w kuchni i do domowych lodów dodać na przykład świeży rozmaryn i świeżo zmielony zielony pieprz.
Jeśli nie masz maszyny do lodów, to weź gotowe lody i wmieszaj w nie pokruszone na okruchy igiełki rozmarynu. Dodaj pieprz na wierzch.
Słodkawy aromat świeżego rozmarynu, przypominający zapach sosny, poprawi noworoczny nastrój, a Twoja rodzina zapyta: „nie postawiłeś tam choinki?”
Ogólnie rzecz biorąc, niezależnie od tego, co ugotujemy i nieważne, jak to podajemy, głównym składnikiem wszystkich potraw jest nasza miłość. Miłość do domu, bliskich, rodziny. W ten cudowny, magiczny czas Nowego Roku spotykamy się, aby napełnić się energią, ciepłem i miłością bliskich, bo nie ma nic ważniejszego od tego.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szybkie przepisyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca28 grudnia 2021 r
Uwielbiam szybkie przepisy. Dziękuję za ciekawe pomysły!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych