Banany w cieście na patelni

Banany w cieście na patelni

gastronomia 08 września 2022 r4,33 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzBanan w cieście na patelni Do przepisu

Coś, co jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, powoduje kulinarną rozkosz u każdego, zarówno młodego, jak i starszego. Od razu przypomina mi się chiński deser serwowany w restauracjach – jabłka w karmelowej skórce. Zrobienie tego w domu jest kłopotliwe. Ale smażone banany z chrupiącą skórką są całkiem możliwe.

Złożoność: łatwo Kalorie: 1550,13 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 9,50 g/118,50 g/107,49DeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 banany150 g mąki pszennej250 g mąki ryżowej100 g cukru375 ml mleka50 ml likieru Grand Marnier1/2 łyżeczki sól1/4 łyżeczki soda oczyszczonacukier waniliowy500 ml bezwonnego oleju roślinnego do smażeniacukier puder do posypania (opcjonalnie) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W pojemniku, w którym będziesz mieszać ciasto, wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ryżową, cukier, sól, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy – składniki suche.

Krok 2

W innym średniej wielkości pojemniku połącz mleko z likierem Grand Marnier. Do suchych składników wlać mleko i likier i zagnieść ciasto. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 30 minut.

Krok 3

Na głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej do temperatury 180 stopni. Możesz sprawdzić gotowość, opuszczając końcówkę drewnianego szpikulca, wokół niego powinny pojawić się wrzące bąbelki.

Krok 4

Obierz banany i pokrój je ukośnie w plastry o grubości 1 cm. Podczas podgrzewania oleju zanurz pokrojone banany w cieście, aż plasterki zostaną całkowicie pokryte.

Krok 5

Gdy olej będzie gorący, użyj widelca, aby chwycić poobijane plasterki banana i wrzucić je na olej. Smaż banany na złoty kolor, około 3 minut. Przełożyć na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju. Deser podawać na gorąco, posypany cukrem pudrem.

PRZYDATNE RADY

Nie przepełniaj patelni. Dodaj tyle, aby poobijane kawałki banana unosiły się na patelni w jednej warstwie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja