Bakłażany po włosku

Bakłażany po włosku

gastronomia 22 czerwca 2013 rBakłażany po włoskuBakłażany po włosku Do przepisu

Bez względu na to, ile na świecie jest przepisów zawierających bakłażany, jesteśmy gotowi wypróbować je wszystkie. Co więcej, jeśli pochodzą z kraju, w którym kochają bakłażany, to może nawet bardziej niż my – a na pewno przygotowują je od tysiąca lat dłużej.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia włoskaPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 3 dni przed podaniem1,5 kg bakłażanów 1/2 litra białego octu winnego 12 ząbków czosnku 1 ostra papryka peperoncino szczypta nasion kopru włoskiego 2 liście laurowe 1 gałązka oregano mały pęczek natki pietruszki sól oliwa z oliwek Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz bakłażany. Pokroić wzdłuż na cienkie warstwy o grubości 2,5 mm. Posyp solą, przykryj i odstaw na 3 godziny.

Krok 2

Następnie odcedź powstały sok i opłucz bakłażany pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami.

Krok 3

Do garnka wlej 0,7 litra wody i octu. Zagotuj wodę, dodaj szczyptę oregano, liść laurowy i odrobinę soli. Dodać bakłażany i gotować przez 5 minut. Umieścić na durszlaku i poczekać, aż marynata spłynie.

Krok 4

W misce wymieszaj oliwę, posiekany czosnek, pietruszkę, nasiona kopru włoskiego, oregano, peperoncino. Powstałą mieszaninę oliwy z oliwek wlać na dno wysterylizowanego słoika. Następnie dodaj warstwę bakłażana. Ponownie wlać mieszaninę, następnie dodać warstwę bakłażana i tak dalej, aż do samego końca.

Krok 5

Sterylizuj słoik przez 30 minut. Zamknij słoik, ostudź i włóż do lodówki. Bakłażany są gotowe za 3 dni. Przechowywać w lodówce przez krótki czas.

PRZY OKAZJI

W tym przepisie możesz częściowo lub całkowicie zastąpić bakłażana cukinią. W tym przypadku zamiast nasion kopru włoskiego włóż nasiona kopru, a zamiast natki pietruszki sam koper.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja