Bakłażany Ogonyok na zimę

Bakłażany Ogonyok na zimę

Anastazja Tasja Bubnova 30 października 2024 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdziałBakłażan OgonyokBakłażany „Ogonyok” na zimęBakłażany Ogonyok na zimęBakłażan OgonyokBakłażany „Ogonyok” na zimę Do przepisu

Bakłażan „Ogonyok” na zimę to jasny i smaczny domowy preparat, który doda „ognistego” smaku zwykłym dodatkom, a także potrawom mięsnym lub drobiowym. Chcesz, aby Twoja przekąska była mniej pikantna? Wystarczy zmniejszyć ilość ostrej papryki o połowę. Pamiętaj też, aby usunąć nasiona z papryki – tam skupia się całe ciepło. Jeśli nie lubisz konserwować lub masz już dość przygotowywania, po prostu przygotuj sałatkę Ogonyok: umieść warzywa w marynacie w pojemniku z pokrywką i włóż do lodówki. Już za jeden dzień będziesz mógł spróbować bakłażanów!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 3568,40 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 45 minut Używany: 59,15 g/251,33 g/255,20MikserKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPost / Potrawy wielkopostneSKŁADNIKI NA 6 PORCJIBakłażan 3 kgCzosnek 3 szt.papryka 1 kgCzerwona ostra papryka 3 szt.Ocet stołowy 9% 150 mlOlej słonecznikowy 150 mlSól Rafinowany olej roślinny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Bakłażany myjemy, kroimy w koła o grubości 7-8 mm, ale nie cieńsze, w przeciwnym razie po usmażeniu na patelni zamienią się w dziurawe naleśniki, a po zalaniu marynatą skórkę będzie można złapać jedynie widelcem.

Krok 2

Dodać sól i odstawić na 15 minut. Następnie lekko odcisnąć i smażyć na patelni z olejem z obu stron. Umyć paprykę. Wytnij ich łodygi. Obierz słodką paprykę i pokrój ją w szerokie paski. Gorącą przekrój na połówki (nasion nie trzeba obierać – nadadzą one dodatkowej ostrości). Obierz czosnek.

Krok 3

Przełóż cały pieprz i czosnek przez maszynę do mięsa z drobną siatką – otrzymasz szkarłatną pastę. W rondlu lub garnku rozgrzej olej słonecznikowy (czyli rozgrzej go, aż pojawi się prawie niewidoczny dym) i wlej do kleiku pieprzowego. Uważaj, mieszanina będzie syczeć i bulgotać! Sól i dodaj ocet.

Krok 4

W pojemniku z pokrywką (lub wysterylizowanych słoikach, jeśli zdecydujesz się na zimową przekąskę) ułóż warstwę smażonych plasterków bakłażana. Polać obficie sosem. Połóż kolejną warstwę bakłażanów i polej sosem – kontynuuj, aż skończą się krążki.

Krok 5

Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw przekąskę w lodówce przynajmniej na jeden dzień. Smażone bakłażany należy dokładnie namoczyć w marynacie pieprzowo-czosnkowej.

Krok 6

Jeśli robisz sałatkę z bakłażana Ogonyok na zimę, słoiki z zawartością muszą zostać wysterylizowane. Na kuchence postaw szeroką patelnię, na dno połóż czysty ręcznik, umieść słoiki i wlej do patelni wodę – powinna sięgać do ramion. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 10-15 minut. Następnie zamknij słoiki wysterylizowanymi pokrywkami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli chcesz, możesz pokroić bakłażany nie w koła, ale w długie paski, jak w przypadku innego popularnego domowego preparatu zwanego „językiem teściowej”.

PRZY OKAZJI

Pisaliśmy już, że bakłażany Ogonyok doskonale nadają się na każdą przystawkę. Ale równie dobrze smakują jako kawior z bakłażana: wystarczy położyć go na grzance i posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja