Bakłażany marynowane po góralsku

Do przepisu

Marynowane po góralsku bakłażany to przystawka często obecna na stole dagestańskich Żydów. Bakłażany można uczynić bardziej pikantnymi, kwaśnymi, bardziej miękkimi lub jędrniejszymi, dodając trochę więcej octu lub pieprzu i trzymając je w marynacie dłużej lub krócej. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Złożoność: łatwo Kalorie: 62,45 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 72 godz Używany: 2,90 g/0,26 g/12,29MarynowanieKuchnia żydowskaKolacjaDrugie daniePrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 6 PORCJI4 duże bakłażany2 duże marchewki1 duża cebula1 średni pęczek kolendrysól do smaku1 średni pęczek natki pietruszkiNa marynatę na 1 litr wody:2 suszone papryczki chili3–4 liście laurowe1 łyżka. l. sól8–10 groszku ziela angielskiego50–100 ml octu winnego (owocowego) do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Bakłażany namoczyć w osolonej wodzie na 1–2 godziny, lekko odcisnąć i gotować we wrzącej wodzie do miękkości. Ważne jest, aby nie rozgotować bakłażanów!

Krok 2

Gotowe bakłażany osusz ręcznikiem papierowym i umieść pod ciśnieniem, aby usunąć nadmiar wilgoci na 20–30 minut. Następnie ponownie osusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Bakłażany pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w kostkę o długości 3-4 cm. Marchewkę na tarce koreańskiej zetrzeć na długie, cienkie paski. Cebulę pokroić w cienkie paski, posiekać warzywa.

Krok 4

Do głębokiego pojemnika ułóż warstwę bakłażanów, na wierzch warstwę marchewki zmieszanej z cebulą i ziołami, następnie kolejną warstwę bakłażanów, kolejną warstwę marchewki, cebuli i ziół i tak dalej, aż skończy się jedzenie.

Krok 5

W tym samym czasie ugotuj marynatę (ustalając z góry, ile płynu będziesz potrzebować). Ostudzić i ostrożnie polać marynatą bakłażany. Przykryj folią i dociśnij wierzch. Po 3 dniach przekąska jest gotowa.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja