Do przepisu
Marynowane po góralsku bakłażany to przystawka często obecna na stole dagestańskich Żydów. Bakłażany można uczynić bardziej pikantnymi, kwaśnymi, bardziej miękkimi lub jędrniejszymi, dodając trochę więcej octu lub pieprzu i trzymając je w marynacie dłużej lub krócej. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
Złożoność: łatwo Kalorie: 62,45 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 72 godz Używany: 2,90 g/0,26 g/12,29MarynowanieKuchnia żydowskaKolacjaDrugie daniePrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 6 PORCJI4 duże bakłażany2 duże marchewki1 duża cebula1 średni pęczek kolendrysól do smaku1 średni pęczek natki pietruszkiNa marynatę na 1 litr wody:2 suszone papryczki chili3–4 liście laurowe1 łyżka. l. sól8–10 groszku ziela angielskiego50–100 ml octu winnego (owocowego) do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany namoczyć w osolonej wodzie na 1–2 godziny, lekko odcisnąć i gotować we wrzącej wodzie do miękkości. Ważne jest, aby nie rozgotować bakłażanów!
Krok 2
Gotowe bakłażany osusz ręcznikiem papierowym i umieść pod ciśnieniem, aby usunąć nadmiar wilgoci na 20–30 minut. Następnie ponownie osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3
Bakłażany pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w kostkę o długości 3-4 cm. Marchewkę na tarce koreańskiej zetrzeć na długie, cienkie paski. Cebulę pokroić w cienkie paski, posiekać warzywa.
Krok 4
Do głębokiego pojemnika ułóż warstwę bakłażanów, na wierzch warstwę marchewki zmieszanej z cebulą i ziołami, następnie kolejną warstwę bakłażanów, kolejną warstwę marchewki, cebuli i ziół i tak dalej, aż skończy się jedzenie.
Krok 5
W tym samym czasie ugotuj marynatę (ustalając z góry, ile płynu będziesz potrzebować). Ostudzić i ostrożnie polać marynatą bakłażany. Przykryj folią i dociśnij wierzch. Po 3 dniach przekąska jest gotowa.