Bakłażanowy kawior prosto z pieca: Przepis na niezwykłe danie

Pieczony kawior z bakłażana

Pieczony kawior z bakłażana Do przepisu

Gotowanie kawioru „zagranicznego” z kawioru „niebieskiego” to ulubione zajęcie tysięcy gospodyń domowych na początku jesieni. Kawior przyrządza się na różne sposoby, każdy ma swój ulubiony przepis. Nasz podajemy, gdy kawior okaże się delikatny i bardzo aromatyczny.

Złożoność: łatwo Porcje: 12 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 4 godzinyMikserPiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJI3 kg bakłażanów 1 kg cebuli 1 kg pomidorów kremowych 1 główka czosnku 2 łyżki. l. mieszanka ziół prowansalskich 1–2 łyżki. l. ocet jabłkowy oliwa z oliwek cukier w razie potrzeby sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia pergaminem. Częściowo obierz bakłażany, aż zrobią się paski. Cebulę pokroić w duże piórka. Obierz czosnek. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona.

Krok 2

Połóż bakłażany na jednej blasze do pieczenia, posmaruj olejem, solą i włóż do dolnej części piekarnika na 30 minut.

Krok 3

Na drugiej blasze do pieczenia ułóż cebulę, czosnek i pomidory. Wlać olej, sól, umieścić w górnej jednej trzeciej części piekarnika. Piec, mieszając co 10 minut, aż cebula się zarumieni, a pomidory będą miękkie, około 25 minut.

Krok 4

Upieczone bakłażany drobno posiekać nożem, przełożyć na sitko i pozostawić do odcieknięcia na 15–20 minut.

Krok 5

Upieczone pomidory i czosnek włóż do blendera, dodaj suszone zioła i zmiksuj, aby uzyskać grube puree. Jeśli mieszanina okaże się kwaśna, dodaj cukier do smaku.

Krok 6

Cebulę można posiekać razem z pomidorami lub osobno – nożem, dość drobno.

Krok 7

Bakłażana wymieszać z przecierem pomidorowo-czosnkowym i cebulą, doprawić octem, oliwą, solą i pieprzem. Jeśli nie zamierzasz go zwijać, pozostaw go na 4 godziny. Lub włóż do wysterylizowanych słoików, pasteryzuj i zamknij.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja