Bakłażan z przyprawami i granatem

Bakłażan z przyprawami i granatem

gastronomia 08 września 20090,00Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 1292,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 16,90 g/101,00 g/78,80PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘchmeli-suneli – 1 łyżeczka.czosnek – 10 ząbkówduży granat – 1 szt.olej roślinny – 0,5 szklankisól – do smakuocet 3% – 0,5 szklankibakłażany – 1 kgmielone nasiona kolendry – 1 łyżeczka.cebula – 2 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Bakłażany umyj, pokrój w koła, włóż do dużej miski, posyp solą i odstaw na 20 minut.

Krok 2

Bakłażany opłucz ciepłą wodą, osusz serwetkami i smaż porcjami na kilku łyżkach rozgrzanego oleju roślinnego przez 1,5 minuty. z każdej strony. Umieścić w dużym, szerokim pojemniku.

Krok 3

Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Granat pokroić, włożyć do miski z wodą, ostrożnie usunąć skórkę i usunąć nasiona.

Krok 4

Do bakłażanów dodać cebulę i pestki granatu.

Krok 5

Przygotuj marynatę. Obierz i posiekaj czosnek. W rondlu zagotuj 1 litr wody z octem i olejem roślinnym. Dodać szczyptę soli, chmielu-suneli i kolendrę. Gotować 3 minuty, dodać czosnek, wymieszać i zdjąć z ognia.

Krok 6

Gorącą marynatą polej przygotowane bakłażany, wymieszaj, luźno przykryj i odstaw na jeden dzień. Następnego dnia posolić i popieprzyć bakłażany do smaku. Mieszamy, szczelnie układamy w wysterylizowanych słoikach i zamykamy. Przechowywać w lodówce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja