Bakłażan w oliwie z oliwek
gastronomia 24 sierpnia 2010(5)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIbakłażany duże – 4 szt.oregano – 2 gałązkioliwa z oliwek – 500 mlolej roślinny – 4 łyżki. l.ocet winny czerwony – 60 mlczosnek – 4 ząbkiczerwona ostra papryka – 1 szt.sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany pokroić w cienkie plasterki i posypać solą. Pozostawić na 30 minut, następnie spłukać i wysuszyć. Smażyć na rozgrzanym oleju przez 3 minuty. z każdej strony.
Krok 2
Obierz czosnek i usuń nasiona z ostrej papryki. Drobno posiekaj warzywa, czosnek i pieprz.
Krok 3
Dodaj mieszaninę do bakłażanów. Posypać octem, solą i bardzo szczelnie ułożyć w wysterylizowanych słoikach. Napełnij do góry oliwą z oliwek. Zwiń puszki. Za miesiąc bakłażany będą gotowe.