Bakłażan na zimowy lunch
gastronomia 22 czerwca 20075,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Tak przygotowane bakłażany przechowuje się przez całą zimę. Można je stosować jako składnik sałatek, dodatek do mięs i ryb oraz podawać jako zimną przekąskę.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 61,72 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,52 g/3,49 g/6,00PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIolej roślinny – 2–3 łyżki. l.czosnek – 1 główka2 łyżki l. sól1 kg bakłażanów Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
1. Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki, posyp solą, włóż do miski i odłóż pod prasę. Po 1 godzinie odcedź powstały sok. Obierz i zmiażdż czosnek. 2. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Smażyć bakłażany partiami na złoty kolor, po 1,5 minuty każdy. z każdej strony. Umieścić bardzo ciasno w słoiczku, na zmianę z rozgniecionym czosnkiem. 3. Wlać 2-3 łyżki. l. kalcynowany olej roślinny. Tak przygotowane bakłażany przechowuje się przez całą zimę. Można je stosować jako składnik sałatek, dodatek do mięs i ryb oraz podawać jako zimną przekąskę.