Do przepisu
Tradycyjnie bajgiel, czyli węgierska bułka świąteczna, pieczony jest z nadzieniem makowym lub orzechowym. Chociaż w modnych cukierniach w Budapeszcie można znaleźć bułki z kasztanami lub nadzieniem owocowym. Ta wysokokaloryczna słodka „bomba” trafia do sprzedaży głównie przed Świętami Bożego Narodzenia, ale wiele gospodyń domowych przygotowuje te bułki również na Wielkanoc.
Złożoność: trudny Porcje: 16 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 3 godzinyPiekarnikPieczenieChłodzenieKuchnia węgierskaPiekarniaCiasto drożdżoweWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmNa świątecznym stoleWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 16 PORCJI260 g masła45 g cukru pudru1 duże żółtko (30 g) + 1 jajko130 ml mleka o temperaturze pokojowej520 g mąki5 gramów soli2,5 g suszonych drożdży instant420 g orzechów włoskich3 g mielonego cynamonu40 g semoliny240 g cukru60 g miodu5 g startej skórki pomarańczowej5 g startej skórki z cytryny145 ml wody85 g małych rodzynek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ciasto. W misie miksera wyposażonego w łopatkę utrzyj masło z cukrem pudrem na niskich obrotach. Dodaj żółtko i kontynuuj mieszanie przez 1 minutę. Wlać mleko i szybko wymieszać, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiaj na niskich obrotach, aż ciasto się połączy i nie będzie kleiło się do ścianek miski, ale nie ubijaj go zbyt mocno! Ciasto podzielić na 4 kawałki po 250 g i uformować kulki (nie należy podsypywać blatu mąką!). Ciasto zawiń w folię i odstaw na 1-3 godziny do lodówki.
Krok 2
Nadzienie orzechowe. Zmiel orzechy włoskie i wymieszaj z cynamonem i semoliną. Cukier, miód i skórkę umieścić w rondlu, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodaj mieszaninę orzechów i gotuj, aż syrop zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać rodzynki. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Z powstałej masy uformuj 4 kulki po 250 g każda, zawiń w folię i włóż do lodówki.
Krok 3
Rozwałkuj jeden kawałek ciasta na kwadrat o wymiarach 20×20 cm. Rozłóż równomiernie nadzienie, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca z każdej strony. Zawiń wolne brzegi ciasta nad nadzieniem po prawej i lewej stronie (w ten sposób nadzienie nie będzie wyciekać na blachę) i zwiń ciasto w rulon. Upewnij się, że rolka jest ciasna i nie ma w niej pustych przestrzeni.
Krok 4
Ułóż bułkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu i posmaruj żółtkiem, a następnie włóż do lodówki na około 20 minut.
Krok 5
Posmaruj bułki białkiem jaja. Drewnianym szpikulcem nakłuj bułki w 4 miejscach i włóż do lodówki na kolejne 20 minut.
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piec bajgle przez 40-60 minut. Gotowe bułki powinny mieć kolor jasnobrązowy z marmurkowym wzorem na powierzchni. Ostudzić bułki na metalowej kratce.
PRZYDATNE RADY
Ciasto na bułki to rodzaj ciasta kruchego. Dlatego zasada pracy z nim jest taka sama: pomimo obecności drożdży, ciasto przez całą pracę musi być zimne. Szczególnie ważne jest, aby schłodzić bułki przed pieczeniem, aby uzyskać idealny kształt bułek, gdy są jeszcze gorące, delikatnie dociśnij boki dwoma plastikowymi skrobakami do ciasta.
PRZY OKAZJI
Przepis opracował i udostępnił Atilla Szabo, cukiernik w Hotelu Metropol. Atilla Szabo od dzieciństwa chciała zostać cukiernikiem. Prawdopodobną przyczyną jest szarlotka jej babci, którą Atilla nadal uwielbia i gotuje dla rodziny i przyjaciół dokładnie według jej przepisu. Studiował na Węgrzech, szkolił się w Niemczech i pracował w znanych, światowych sieciach hotelowych. Dziś jest cukiernikiem w hotelu Metropol w Moskwie. Ale gdziekolwiek Atilla Szabó prezentuje swoją sztukę, strudle i wiedeńskie wypieki zawsze były i będą w jego menu; przygotowuje je we wszystkich kuchniach świata Atilla mówi, że w jego ojczyźnie, na Węgrzech, każde święto zaczyna się od zupy i mięsa. i zawsze kończy się słodkim ciastem. W Święta Bożego Narodzenia czas na strudle, bajgle i Gugelhupf. ich przepisy zna od dzieciństwa, ale według Atilli „lepiej tam zostawić smaki dzieciństwa”. Dziś praktykuje nowe autorskie podejście do tradycyjnych słodkich przepisów.Atilla Szabo