Babeczki żytnie z orzechami włoskimi na Varents

Do przepisu

Muffinki żytnie Varenets do porannej kawy – jak smakuje Wam takie śniadanie? Jak przygotować Varenets w domu, zobacz przepis.

Złożoność: łatwo Porcje: 7 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzinaPiekarnikMikserPieczeniePrażenieNa patelniPiekarniaProdukt z ciastaBabeczkiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 7 PORCJI170 ml Varentsa40 g masłaPo 150 g mąki żytniej i pszennej100 g brązowego cukru1 duże jajko60–80 g orzechów włoskichnasiona z jednej trzeciej laski waniliiskórka z połowy 1 pomarańczy1 łyżeczka proszek do pieczeniaszczypta mielonego cynamonusyrop cukrowy do podaniasól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na patelni roztapiamy połowę masła. Dodaj połówki orzechów i potrząsając patelnią, posmaruj każdą z nich olejem. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj 0,5 łyżeczki. sól i ponownie potrząśnij patelnią. Podgrzewaj przez kolejną 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do momentu użycia.

Krok 2

Na ciasto rozpuść pozostałe masło w małym rondlu, ale nie gotuj. Dodać cukier i ziarenka wanilii, wymieszać. Zdjąć z ognia. Przełożyć do miski i lekko ostudzić. Dodaj jajko, ubite na gładką masę z Varentsem. Ubijaj mikserem, aż będzie puszyste.

Krok 3

Całą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną, skórką i cynamonem. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie.

Krok 4

Rozłóż ciasto do foremek na muffiny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–25 minut. Ostudzić, posypać syropem cukrowym i odstawić na 1 godzinę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja