Do przepisu
„Trzy sery” – tak można nazwać te przekąskowe muffinki z fetą, oliwkami i ziołami, bo oprócz fety w przepisie znajdziemy także ser cheddar i twarożek. Nawiasem mówiąc, fetę można zastąpić serem. Po prostu spróbuj najpierw: nie powinno być zbyt słone.
Złożoność: łatwo Kalorie: 214,86 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 45 minut Używany: 7,67 g/12,56 g/16,25PiekarnikPieczenieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPiekarniaPrzekąskaBabeczkiCiastoWegetarianizm: laktoWegetarianizmPiknikBufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJI250 g mąki100 g fety50 g twarogu50 g cheddara4 łyżki l. mleko3 jajka100 g oliwek bez pestek50 ml oliwy z oliwek + do pleśni40 g pestek dyni1 łyżka. l. drobno posiekane liście estragonu2 łyżki l. drobno posiekane liście pietruszkiliście 2-3 gałązek tymianku2 łyżeczki proszek do pieczenia0,5 łyżeczki sól0,5 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na ciasto wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i drobno starty ser cheddar. W drugiej misce ubij jajka, połowę mleka i masło. Dodać drobno posiekany tymianek i oliwki, pokrojone w cienkie plasterki. Wymieszaj suche i mokre składniki, aż będą gładkie.
Krok 2
Oddzielnie wymieszaj fetę, serek śmietankowy i pozostałe mleko.
Krok 3
Foremki do babeczek lub muffinów natłuszczamy tłuszczem. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę włóż do foremek. Dodać łyżkę masy serowej, a następnie resztę ciasta. Wygładzamy i posypujemy pestkami dyni.
Krok 4
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15–20 minut, aż do całkowitego ugotowania. Pozwól babeczkom całkowicie ostygnąć.