Babeczki, koktajle, udka z kurczaka i inne niezapomniane dania z winogronami
gastronomia 21 września 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Główną zaletą winogron jest to, że zawsze jest ich dużo: ta jagoda nigdy nie jest sama. Dlatego można go hojnie dodawać do różnych potraw, nawet tych wytrawnych. A póki sezon na winogrona jeszcze się nie skończył, spieszcie się odkrywać nowe, ciekawe smaki!
Treść materiału:
- Udka z kurczaka z sosem winogronowym
- Koktajl winogronowy z kiwi i miętą
- Camembert z pieczonymi winogronami i borowikami
- Winogrona marynowane z kapustą
- Babeczka Z Winogronami
Udka z kurczaka z sosem winogronowym
W tym samym sosie możesz ugotować dowolną część kurczaka, całego kurczaka lub królika.
4 porcje, czas gotowania 40 min.
Czego potrzebujesz:
8 dużych udek z kurczaka
2 średnie kiście białych winogron bez pestek
3 cm świeży korzeń imbiru
2 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki l. ghee
2 łyżki l. Miód
0,3 łyżeczki mielony cynamon
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Udka natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem, ułożyć na blasze do pieczenia skórą do góry i wstawić na środek piekarnika na 20 minut.
2. Usuń winogrona z gałęzi i przekrój duże na pół. Obierz czosnek i imbir, pokrój w najcieńsze krótkie paski. W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i imbir przez 1 minutę.
3. Dodać winogrona, zalać winem i miodem, doprawić cynamonem, solą i pieprzem, gotować na średnim ogniu przez 15 minut.
4. Sosem winogronowym polej udka z kurczaka i piecz przez kolejne 10-15 minut. Podawać na gorąco.
Udka z kurczaka z sosem winogronowym
Koktajl winogronowy z kiwi i miętą
Syrop z agawy w tym przepisie można zastąpić syropem klonowym, który jest również mniej kaloryczny.
2 porcje, przygotowanie: 10 min.
Czego potrzebujesz:
1 duża kiść jasnych winogron bez pestek
3 średnie kiwi
1 duży dojrzały banan
5 gałązek mięty
1 łyżeczka – 1 łyżka. l. syrop z agawy lub topinambur
Co zrobić:
1. Usuń winogrona z gałęzi. Banana i kiwi obierz i grubo posiekaj.
2. Usuń łodygę z mięty i odłóż kilka listków do dekoracji.
3. Wszystkie składniki (dodajemy syrop do smaku) do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelej do szklanek, udekoruj miętą i podawaj.
Koktajl winogronowy z kiwi i miętą
Camembert z pieczonymi winogronami i borowikami
Pyszna przekąska na świąteczny stół. Możesz wziąć dowolną odmianę winogron – według własnego gustu.
2 porcje, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
2 główki Camemberta po 120–150 g każda
1 duża kiść winogron bez pestek
2 małe rozmrożone borowiki
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki l. syrop klonowy lub syrop z agawy
olej z pestek winogron
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
chrupiąca bagietka do podania
Co zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Smażyć orzechy na suchej patelni, potrząsając nią, przez 2-3 minuty. Natychmiast wylej orzechy na deskę, posiekaj tak, aby były zarówno małe, jak i duże kawałki.
2. Pokrój grzyby w plasterki. Winogrona oderwij od gałązek, ułóż razem z grzybami w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem, polej oliwą, posyp liśćmi rozmarynu, solą i pieprzem. Piec na środku piekarnika przez 15 minut.
3. Do foremki z winogronami i grzybami włożyć całe główki camemberta, skropić oliwą. Skropić syropem klonowym ser i winogrona i włożyć patelnię do górnej części piekarnika na 7-10 minut. Ser znajdujący się w cieście powinien się rozgrzać i stopić. Podawać od razu z winogronami i bagietką, posypane orzechami.
Camembert z pieczonymi winogronami i borowikami
Winogrona marynowane z kapustą
Ta przystawka pasuje do prawie każdego mięsa, zwłaszcza tłustych mięs, drobiu i ryb. Marynowane winogrona, podobnie jak świeże, dobrze komponują się z serami.
Porcja na 10–12 osób, przygotowanie: 20 minut. + 8–24 godz
Czego potrzebujesz:
600 g dużych winogron
400 g kapusty
80 g brązowego cukru
150 ml białego octu winnego
5 cm świeżego korzenia imbiru
6 ząbków czosnku
10–12 liści limonki kaffir
1–2 łyżki. l. pasta tom yam
100 ml oleju roślinnego
1 łyżka. l. gruba sól niejodowana
Co zrobić:
1. Usuń winogrona z gałęzi, pokrój jagody na pół, jeśli są nasiona, usuń je wykałaczką.
2. Kapustę pokroić w paski o wymiarach 4 x 2 cm, usuwając łodygę. Po 20 sekundach zalej wrzątkiem. odcedzić na durszlaku i wysuszyć. Umieścić w żaroodpornym pojemniku.
3. Wymieszaj ocet z cukrem i solą aż do rozpuszczenia. Obierz i drobno posiekaj imbir i czosnek. Do kapusty dodać winogrona i imbir z czosnkiem, delikatnie wymieszać.
4. Smażyć pastę Tom Yam na oleju roślinnym, 2 minuty. Gorącym olejem zalać winogrona i kapustę, wymieszać.
5. Dodaj ocet z cukrem i solą. Wyrwij żyłkę centralną z liści limonki, dodaj liście do kapusty i zamieszaj.
6. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4 godziny. Następnie włóż do lodówki na 4–24 godziny. Podawaj z mięsem.
Winogrona marynowane z kapustą
Babeczka Z Winogronami
W tym przepisie na babeczki semolinę można zastąpić drobną kaszą kukurydzianą. Każde winogrono będzie odpowiednie – to kwestia gustu.
8–10 porcji, czas gotowania 1 godzina. 20 minut
Czego potrzebujesz:
350–400 g winogron bez pestek
250 g mąki
130 g semoliny
150 g brązowego cukru
2 łyżki l. cukier waniliowy
150 g jogurtu termostatycznego
200 g masła
3 duże jajka
2 łyżeczki otarta skórka z limonki
0,5 łyżeczki każdy soda oczyszczona
szczypta soli
masło i mąka do pleśni
Co zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Głęboką, prostokątną formę do ciasta wysmaruj masłem. Usuń winogrona z gałęzi, podsmaż na 2 łyżkach. l. masło z 1 łyżką. l. cukier waniliowy na dużym ogniu, 2 minuty. Fajny.
2. Pozostałe masło zmiękczyć do temperatury pokojowej, ubić mikserem z brązowym i pozostałym cukrem waniliowym na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, dodawaj po jednym jajku.
3. Wymieszaj zsiadłe mleko ze skórką z limonki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dodać semolinę i wymieszać. Do masła i bazy jajecznej dodajemy na zmianę mąkę i jogurt, zagniatamy ciasto.
4. Ciasto włożyć do przygotowanej formy, posypać winogronami i docisnąć. Piec na środku piekarnika przez 50-60 minut. Gotowe ciasto schładzaj na patelni na metalowej kratce przez 15 minut. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.
Babeczka Z Winogronami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #winogrona #napojePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca12 listopada 2019 r
Bardzo lubię świeże winogrona. Często używam go do wypieków. Nie dodawałam go do dań wytrawnych, muszę spróbować.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych