Babeczka z dżemem
gastronomia 17 kwietnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Muffin z dżemem to bardzo prosty wypiek, który można robić tak często, jak tylko mamy na to ochotę. A jego składniki są dość dostępne dla każdego. Cóż, jeśli zmienisz rodzaj dżemu w cieście, za każdym razem otrzymasz babeczkę o nowym smaku. Zgadzam się, brzmi bardzo atrakcyjnie! Proces przygotowania takiego ciasta nie sprawi żadnych pytań nawet początkującym kucharzom. Pamiętaj tylko, aby upiec je od razu po przygotowaniu ciasta, w przeciwnym razie całe powietrze wyjdzie z ciasta (pękną bąbelki), a delikatność okaże się zbyt gęsta i nie puszysta, jak powinna być idealnie .
Złożoność: łatwo Kalorie: 342,90 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Używany: 7,61 g/3,91 g/70,64DżemPiekarniaDeserBabeczkiCiastoCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIgęsty dżem – 300 gjaja C1 – 3 szt.sól – na czubku nożacukier – 80 gmąka – 350 gsoda – 1 łyżeczka.kefir 3,2% tłuszczu – 220 mlmasło do pleśni – 5 gcukier puder do podania – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Dżem przełóż na szerokie sito i odstaw na 15 minut, aby nadmiar syropu odciekł. Jajka ubić mikserem w misce z solą i cukrem.
Krok 2
Do masy jajecznej dodać dżem i dokładnie wymieszać. Pozostaw do użycia. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać przez drobne sito do osobnej, szerokiej i głębokiej miski.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do mąki wlać kefir i dokładnie ubić mikserem, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję. Następnie, nie przerywając procesu, dodaj masę jajeczną z dżemem. Ciasto będzie się pienić w wyniku reakcji zasady (sody) z kwasem (kefir, dżem).
Krok 4
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli w Twoim przypadku tak nie jest, dodaj trochę więcej mąki i bardzo dokładnie wymieszaj. Natłuścić naczynie do pieczenia o średnicy 24–26 cm.
Krok 5
Wlać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec 40–45 minut. Pozostaw ciasto w formie na 5 minut, następnie przełóż je na talerz. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Babeczkę z dżemem można polać polewą zrobioną z 50 g twarogu, 80 g cukru pudru i 20 g miękkiego masła. Po prostu wymieszaj te składniki i rozprowadź je na powierzchni do pieczenia.
PRZY OKAZJI
Jakiego dżemu najlepiej użyć do tego ciasta? Nie za słodki, z kwaskowatością: porzeczka, jabłko, borówka. Kandyzowane też się nadają, ale mało kto będzie chciał je zjeść w czystej postaci.