Babeczka w maszynie do chleba

Babeczka w maszynie do chleba

gastronomia 29 kwietnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Czy wiesz jak upiec ciasto w maszynie do pieczenia chleba? Jeśli nie, szybko Cię nauczymy! Cóż, oceńcie sami: urządzenie przeznaczone do chleba z pewnością można wykorzystać do przygotowania słodkich wypieków. Po pierwsze, to urządzenie kuchenne ma funkcję zagniatania ciasta. Oznacza to, że na pewno nie będziesz musiał pracować mikserem, a zwłaszcza rękami. Po drugie, proces pieczenia ciasta będzie przebiegał w idealnych warunkach, dzięki czemu ciasto wyrośnie idealnie i nie przypali się z wierzchu. W tej chwili możesz robić, co chcesz, bez rozpraszania się okresowymi „kontrolami”. No cóż, kiedy automat do chleba wyda sygnał dźwiękowy, po prostu wyjmij z niego babeczkę i zawołaj wszystkich do stołu!

Złożoność: łatwo Kalorie: 446,38 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 45 minut Używany: 8,56 g/10,04 g/81,44Wypiekacz chlebaPiekarniaBabeczkiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJImasło – 50 gjajka – 4 szt.cukier – 180 gsól – na czubku nożamąka – 600 gproszek do pieczenia – 8 gposiekane orzechy włoskie – 50 gkandyzowane owoce w kostce – 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Masło pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski wypiekacza i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, aż będzie miękkie.

Krok 2

Dodać jajka, cukier i sól. Na wierzchu przez sitko przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników.

Krok 3

Zamknij wypiekacz do chleba i włącz tryb wyrabiania ciasta. Na koniec do ciasta na ciasto dodajemy posiekane orzechy włoskie (można je wstępnie podsmażyć na suchej patelni dla smaku) i kandyzowane owoce.

Krok 4

Włącz tryb pieczenia. Proces może zająć około godziny. Sprawdź gotowość za pomocą cienkiego drewnianego szpikulca. Wbij go w środek ciasta i wyjmij. Jeśli szaszłyk jest suchy, jest gotowy. Ostrożnie wyjmij z miski, lekko ostudź i podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ciasto upieczone w maszynie do pieczenia chleba można posypać cukrem pudrem (gdy trochę ostygnie) lub polać dowolną polewą: białkową, cukrową, czekoladową.

PRZY OKAZJI

Do ciasta tej babeczki możesz dodać nie tylko orzechy i kandyzowane owoce, ale także rodzynki lub inne ulubione suszone owoce. Cóż, mielony cynamon, kardamon lub cukier waniliowy pomogą nadać wypiekom jasny aromat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja