Babeczka Swierdłowski
gastronomia 15 kwietnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Mówią, że ciasto Swierdłowska otrzymało swoją nazwę „od miejsca zamieszkania”, to znaczy przepis wymyślili cukiernicy tego radzieckiego miasta. Nawiasem mówiąc, jeśli nie wiesz, tak nazywano współczesny Jekaterynburg w ZSRR. Nazwa miasta się zmieniła, ale babeczka dla fanów pozostaje „Swierdłowsk”. Wielu zauważa jego podobieństwo do Stolichnego, choć oczywiście istnieją różnice. Wydaje nam się, że dzięki skondensowanemu mleku w kompozycji konsystencja Swierdłowskiego jest gęstsza, a w smaku wyraźnie słychać kremowe nuty. Spróbuj zrobić tę babeczkę i porównaj sam! Ale możemy śmiało powiedzieć, że babeczka Sverdlovsky na pewno nie pozostanie niezauważona na Twoim stole.
Złożoność: łatwo Kalorie: 503,10 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny Używany: 7,62 g/22,86 g/64,77PiekarniaBabeczkiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIrodzynki – 150 gkoniak – 2 łyżki. l.masło – 180 g + 5 g do wysmarowania formycukier – 150 gjaja C1 – 3 szt.mleko skondensowane – 120 gmąka – 280 gproszek do pieczenia – 4 gsól – na czubku nożawanilina – 1/3 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Masło pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, aż będzie miękkie.
Krok 2
Rodzynki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Wlać koniak, wymieszać, aby alkohol równomiernie się rozprowadził i pozostawić na 20–30 minut.
Krok 3
Masło ubić mikserem. Następnie porcjami dodawaj cukier. Ubijaj, aż uzyskasz puszystą masę o jednorodnej konsystencji. Wbijaj jajka, jedno po drugim. Po każdym dokładnie ubić.
Krok 4
Wlać skondensowane mleko. Ubij ponownie mikserem. Na wierzch przez drobne sito przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wanilią. Wymieszaj szpatułką. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
Krok 5
Dodać przygotowane rodzynki. Zamieszaj ponownie. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Wlać do niego ciasto. Piec ciasto Sverdlovsky przez około 1,5 godziny.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast rodzynek do ciasta Swierdłowskiego można dodać suszoną żurawinę lub wiśnie, a także większe suszone owoce (suszone morele, suszone śliwki), pokrojone w drobną kostkę.
PRZY OKAZJI
Ciasto Swierdłowska można pokryć dowolną polewą. Najłatwiej to zrobić, gotując syrop z 60 g cukru i 25 ml wody pitnej, aż pobierze się go na grubą nitkę. Następnie polej nim gotowy produkt i pozostaw do ostygnięcia.