Babciny kawior z bakłażana z cebulą
gastronomia 06 marca 2015 Do przepisu
Przypomnij sobie kawior z bakłażana i jego aromat… Nie ma na świecie silniejszej rzeczy, która potrafi obudzić wspomnienia niż zapach. Na przykład aromat pieczonego bakłażana natychmiast przenosi mnie do wiejskiego dzieciństwa w Odessie. W upalne popołudnie wszyscy wracali z plaży, a z okolicznych daczy unosił się zapach pieczonych bakłażanów i papryki, mieszając się z krzykami matek i babć wołających swoje dzieci do stołu. Nie daj Boże, po morzu padniesz wyczerpany na stary, uschnięty leżak pod wiśnią lub morelą i nie zjesz lunchu! Kompot będzie na deser i tylko dla tych, którzy dobrze myją ręce. Któregoś dnia błąkałam się alejkami w pobliżu rynku jerozolimskiego i zdałam sobie sprawę, że wystarczy, że usłyszę zapach pieczonego bakłażana, a od razu zapragnę znów stać się małą dziewczynką, dobrze umyć ręce, zjeść trzydaniowy posiłek, połóż kawior z bakłażana na czarnym chlebie i usiądź z książką w ogrodzie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 90,24 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 1,81 g/5,76 g/7,76GotowaniePrażeniePieczenieKuchnia żydowskaKolacjaKolacjaPustySałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI2-3 duże bakłażany 1 duży pomidor 1 duża słodka papryka 1 duża cebula pół ostrej papryki 2 łyżki. l. olej słonecznikowy 2 łyżki. l. ocet winny biały świeżo zmielony pieprz czarny sól Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Piec bakłażany na otwartym ogniu lub pod grillem w piekarniku do miękkości, 15-20 minut. Lekko ostudzić.
Krok 2
Paprykę słodką i ostrą przekrój na pół, usuń łodygę i nasiona. Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno.
Krok 3
Pomidora włóż do miski i zalej wrzącą wodą przez 2 minuty, następnie odlej gorącą wodę i przepłucz pomidora zimną wodą. Usuń skórkę i pokrój na kilka kawałków.
Krok 4
Bakłażana przekrój wzdłuż i ostrożnie wydrąż miąższ. Włóż do robota kuchennego i zmiksuj razem z pomidorami i papryką. Masa powinna stać się jednorodna, ale nie przypominać pasty. Dodaj cebulę. Dopraw solą, pieprzem, octem i olejem słonecznikowym i dobrze wymieszaj.
PRZY OKAZJI
Zimą, gdy organizm potrzebuje sił do walki z zimnem i wiatrem, można przygotować kolejną, bardziej satysfakcjonującą wersję kawioru. Do upieczonych bakłażanów dodać podsmażoną cebulę i kawałki gotowanego jajka, doprawić olejem słonecznikowym.