Do przepisu
Oto jedna z najpopularniejszych wersji greckiej musaki – musaka z bakłażanem. Dokładnie tak przygotowują go greckie gospodynie domowe i kucharze w dobrych tawernach. Jak widać danie jest bardzo pracochłonne i nie gotuje się szybko. Dlatego nie dajcie się zwieść pozbawionym skrupułów sprzedawcom mrożonych półproduktów i jedzcie musakę tylko w zaufanych miejscach. Lub ugotuj w domu według naszego przepisu.
Złożoność: trudny Kalorie: 885,27 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny 45 minut Używany: 33,92 g/58,27 g/58,78PiekarnikPieczenieFarszKuchnia greckaKolacjaKolacjaDrugie danieZapiekankaMusakaDanie główneMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJI4 duże bakłażany500 g ziemniaków1 szklanka startego sera kefalotyri (lub innego twardego sera)6 białek2 szklanki bułki tartej + trochę na patelnięoliwa z oliweksólNa sos mleczny:200 g masła100 g mąki4 szklanki mleka8 dużych żółtekszczypta mielonej gałki muszkatołowejNa sos mięsny:700 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego2 duże cebule2 ząbki czosnku1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina1 łyżeczka mielony cynamonmały pęczek pietruszki2 łyżki l. pasta pomidorowa250 ml rozdrobnionych pomidorów w s/s1 łyżeczka Sahara5 groszku ziela angielskiegoświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Za pomocą obieraczki do warzyw usuń z bakłażanów część skórki w paski. Bakłażany pokroić w koła o grubości 1–1,2 cm, umieścić na durszlaku i dodać sól. Przykryć talerzem, położyć obciążenie, odstawić na 1 godzinę.
Krok 2
Obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do połowy ugotowanej, 10 minut. Odlej wodę i ostudź ziemniaki. Następnie pokroić w plastry o grubości 5–6 mm.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dwie blachy do pieczenia wyłóż folią aluminiową i posmaruj olejem. Białka lekko ubić z 2 łyżkami. l. woda. Na talerzu ułóż bułkę tartą. Opłucz plastry bakłażana zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Plasterki bakłażana maczamy w białkach jaj, a następnie panierujemy w bułce tartej. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec przez 30 minut, obracając raz w trakcie pieczenia.
Krok 4
W dużym rondlu smaż mięso mielone na oliwie przez 5 minut. Dodać cebulę i smażyć kolejne 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć, 1–2 minuty. Wlać wino i zagotować, następnie dodać cynamon, ziele angielskie, drobno posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory i cukier. Sos zagotuj i gotuj przez 15 minut, aż lekko zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 5
Rozpuść masło w rondlu na małym ogniu. W tym samym czasie postaw mleko na kuchence, aby się podgrzało. Do masła dodać mąkę, ciągle mieszając, smażyć przez 1 minutę. Cienkim strumieniem wlewaj ciepłe mleko, ciągle mieszając trzepaczką. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty, aż zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia, dodaj żółtka i szczyptę gałki muszkatołowej, zamieszaj i ponownie postaw na ogień. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Krok 6
Głębokie naczynie do pieczenia lekko natłuszczamy i posypujemy dno bułką tartą. Połóż na nim warstwę ziemniaków i plasterków bakłażana. Dodać sos mięsny i posypać 1/4 startego sera. Ułożyć kolejną warstwę bakłażana i posypać kolejną 1/4 startego sera. Sosem mlecznym zalać wszystkie rogi formy, wygładzić powierzchnię i posypać musakę pozostałym startym serem.
Krok 7
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175°C i piecz musakę na złoty kolor przez 45 minut. Schłodź musakę przez 15–20 minut, pokrój i podawaj.