Austriacki kompot dyniowo-jabłkowy z goździkami
gastronomia 02 lipca 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieKuchnia austriackaDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 3 PORCJERozpocznij gotowanie na 1 dzień przed podaniem1,2 kg słodkich jabłek1,2 kg dyni5 szklanek cukrusok z 4 cytryn2 szklanki białego octu winnego4 szklanki wina jabłkowego, cydru lub świeżo wyciśniętego soku jabłkowego1/2 łyżeczki mielone goździki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obrane i pozbawione pestek jabłka pokroić w paski o grubości małego palca. Usuń nasiona z dyni i pokrój dynię w dużą kostkę. Jabłka i dynię zalać octem i pozostawić na 5–7 godzin, często mieszając od dołu do góry. Następnie odcedź na durszlaku i poczekaj, aż ocet spłynie. W rondlu wymieszaj sok z cytryny z sokiem jabłkowym, cukrem i goździkami, zagotuj, gotuj, aż goździki wypłyną na powierzchnię. Natychmiast dodać marynowane jabłka i dynię i doprowadzić do wrzenia. Kompot przelej do wyparzonych słoików i gotuj w kuchence mikrofalowej na pełnej mocy przez 4 minuty. Zwiń, odwróć do góry nogami i ostudź. Kompot jest gotowy w ciągu jednego dnia. Porada kulinarna Jeśli kochasz miód, możesz całkowicie zastąpić nim w przepisie cukier – pamiętaj jednak, że miód w przetworach zawsze wymaga o jedną czwartą większej objętości niż cukier. Do dyni najlepiej pasuje miód kwiatowy lub akacjowy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Według naszych standardów to wcale nie jest kompot. Bardziej jak deser. Bo można go pić tylko wtedy, gdy rozcieńczy się go wodą, bardzo zimną i najlepiej gazowaną. Chociaż jeśli masz ochotę na słodycze, wypij to tak po prostu, naprawdę ci się spodoba.