Dżem z płatków róży
Do przepisu
Dżem z płatków róży to wykwintny przysmak. A wiele osób błędnie uważa, że można go kupić tylko w sklepie i nie zdaje sobie sprawy, że łatwo jest ugotować go w domu. Inni eksperymentują z podarowanym bukietem, który blaknie w wazonie. Tak więc nasz przepis pozwoli Ci zrobić wspaniały dżem różany, którego będziesz chciał użyć więcej niż raz. Które róże wziąć? Nie każdy nadaje się do dżemu. Dobre odmiany starych róż ogrodowych o delikatnych płatkach i bogatym aromacie. Są to róże Bourbon, centifolia, herbata hybrydowa, adamaszek oraz większość rodzajów owoców róży, głównie francuskiej, cynamonowej i pomarszczonej. Bierz tylko otwarte pąki, róże w kwiecie wieku, jak mówią, i w żadnym wypadku te, które opadają za jednym dotknięciem.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 1454,80 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 10:00 Używany: 0,72 g/0,08 g/363,50GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘPłatki róż herbacianych 100 grGranulowany cukier 300 grCytrynowy 1 sztukaWoda 150 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Krok 1
Ostrożnie oddziel płatki od pojemnika. Usuń te wysuszone i słabo rozwinięte. Płatki ułóż na dużym sicie i dobrze wstrząśnij kilka razy, od czasu do czasu mieszając, aby pozbyć się cząstek pyłku.
Krok 2
Krok 2
Za pomocą nożyczek do paznokci wytnij dolną białą część każdego płatka. To chyba najbardziej żmudna część pracy. I potem należy zważyć płatki. Jeśli płatki są duże, można je pokroić na kawałki.
Krok 3
Krok 3
Wlej wodę z kranu do dużej miski i opłucz w niej płatki – jest to konieczne, aby usunąć małe robaki, których mogłeś nie zauważyć. Umieść płatki na durszlaku i ostrożnie osusz serwetkami.
Krok 4
Krok 4
Połącz cukier z wodą pitną w rondlu lub rondlu i podpal. Poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i zagotuje. Mieszając, gotuj syrop cukrowy na małym ogniu przez 1-2 minuty i zdejmij z palnika.
Krok 5
Krok 5
Zanurz płatki róż w gorącym syropie, delikatnie wymieszaj szpatułką, aż syrop pokryje wszystkie płatki. Pozostaw ten wspaniały „preparat” na 6–8 godzin, a jeszcze lepiej na noc.
Krok 6
Krok 6
Rondel z płatkami w syropie postaw na ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 5-10 minut. Nie zapomnij zebrać piany. Pozostaw dżem do całkowitego ostygnięcia i odstaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin.
Krok 7
Krok 7
Przed ponownym ustawieniem dżemu na ogniu usuń skórkę z cytryny za pomocą drobnej tarki. Staraj się odciąć tylko cienką żółtą warstwę, nie dotykając białej części.
Krok 8
Krok 8
Ponownie postaw rondelek na ogniu. Zagotuj dżem różany. Dodaj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Niech dżem ostygnie. Jeśli jesteś zadowolony z konsystencji różowego dżemu, możesz na tym poprzestać. Możesz też powtórzyć cykl gotowania jeszcze raz.
UWAGA DO GOSPODARKI
Oprzyj się pokusie zrobienia dżemu z płatków róż kupionych w sklepie. Może nawet wyglądać i smakować cudownie, ale nie wiesz, jakich środków chemicznych użyto do uprawy tych kwiatów. W końcu zostali wychowani dla urody, a nie dla jedzenia.
PRZY OKAZJI
Jeśli chcemy, aby smak był delikatniejszy, do konfitury z płatków róży nie trzeba dodawać skórki z cytryny. Ale sok z cytryny jest ważnym składnikiem. Nie tylko nadaje delikatności niezbędną kwaskowatość, ale także intensyfikuje jego kolor i zapobiega słodzeniu.