Aromatyzowana oliwa z oliwek

Aromatyzowana oliwa z oliwek

gastronomia 22 listopada 2015 rAromatyzowana oliwa z oliwekAromatyzowana oliwa z oliwekAromatyzowana oliwa z oliwekAromatyzowana oliwa z oliwek Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 612,41 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 15 minut Używany: 0,09 g/67,88 g/0,34PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJINa olej ze skórką pomarańczową i cytrynową:2 szklanki oliwy z oliwek skórka z 0,5 pomarańczy i skórka z 0,5 cytrynyNa masło czosnkowo-rozmarynowe:1 szklanka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 3 ziarna czarnego pieprzu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj masło z czosnkiem i rozmarynem. Rozmaryn umyj i bardzo dobrze wysusz. Aby to zrobić, można go umieścić na 1–2 minuty. w kuchence mikrofalowej lub na 10 minut. do piekarnika nagrzanego do 180°C. Obierz czosnek, włóż do butelki odpowiedniej wielkości, dodaj rozmaryn i ziarna pieprzu.

Krok 2

Zalewamy oliwą, zakręcamy, wstrząsamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-5 dni. Przed użyciem usuń czosnek, rozmaryn i pieprz.

Krok 3

Przygotuj masło ze skórką. Usuń cienką warstwę skórki z pomarańczy i cytryny za pomocą obieraczki do warzyw. Wysusz skórkę w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.

Krok 4

Skórkę przełóż do butelki o odpowiedniej wielkości i zalej olejem. Szczelnie zamknij i odstaw na 5 dni. Przed użyciem usuń skórkę.

UWAGA DO GOSPODARKI

Rosja importuje ropę z Włoch, Grecji, Hiszpanii i Tunezji. Trudno powiedzieć, który jest lepszy.

Kolor oliwy nie mówi nic o jej jakości – zależy od gatunku oliwki i może być ciemnozłoty lub zielonkawy – najważniejsze, że nie jest mętny. Olejek lepiej kupować w butelkach z ciemnego szkła.

Jeśli kupiłeś duży metalowy kanister, aby zaoszczędzić pieniądze, wlej olej do szklanego pojemnika, szczelnie zamknij i staraj się nie przechowywać go zbyt długo.

Zwróć uwagę na kwasowość – powinna być podana na etykiecie i nie przekraczać 1%.

Po włożeniu do lodówki wysokiej jakości masło powinno zgęstnieć i powinny pojawić się wyraźnie widoczne białe płatki.

PRZY OKAZJI

Nie przygotowywać masła smakowego w dużych partiach. Ponieważ dodajesz do niego surową żywność, może ona być siedliskiem niepożądanych bakterii, jeśli będzie przechowywana przez dłuższy czas. Dodatkowo małe ilości dają możliwość wypróbowania innych opcji np. z bazylią, miętą, koperkiem, tymiankiem, ostrą papryką

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja