Suszone pomidory z rozmarynem
Do przepisu
Pomidory przygotowane według włoskiej receptury mogą być podawane jako osobna przystawka.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 5 godzinPiekarnikKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg pomidorów śliwkowych 3 gałązki rozmarynu 1 główka czosnku 2 gałązki tymianku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia czerwony ocet winny sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wyłóż powierzchnię roboczą ręcznikami papierowymi. Pomidory przekrój wzdłuż na pół i ostrą łyżką usuń rdzeń wraz z płynem (ta część nie jest tu potrzebna, dodaj ją do kawioru dyniowego). Lekko posolić wnętrze pomidorów. Obróć je przeciętą stroną do dołu na ręczniki. Pozostaw na 30–40 minut. – pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 120°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż pomidory przekrojoną stroną do góry.
Krok 3
Usuń łodygi z rozmarynu i tymianku. Czosnek obierz, pokrój w schludne cienkie plasterki.
Krok 4
W każdą połówkę pomidora włóż plasterek czosnku. Posypać tymiankiem i rozmarynem. Każdy pomidor skrop oliwą.
Krok 5
Włóż blachy do pieczenia do piekarnika. Umieść szmatkę pod drzwiczkami piekarnika, aby umożliwić odpływ skroplin. Po 2 godzinach wyjmij blachę do pieczenia i obróć pomidory na drugą stronę. Gotuj przez kolejne 1-3 godziny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 6
Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż pomidory całkowicie ostygną. Następnie włóż pomidory do wysterylizowanego słoika, zalej octem i oliwą z oliwek. Przykryj i przechowuj w lodówce.