Aromatyczne suszone pomidory z rozmarynem – przepis na wyjątkowy dodatek do potraw

Suszone pomidory z rozmarynem

Suszone pomidory z rozmarynem Do przepisu

Pomidory przygotowane według włoskiej receptury mogą być podawane jako osobna przystawka.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 5 godzinPiekarnikKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg pomidorów śliwkowych 3 gałązki rozmarynu 1 główka czosnku 2 gałązki tymianku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia czerwony ocet winny sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wyłóż powierzchnię roboczą ręcznikami papierowymi. Pomidory przekrój wzdłuż na pół i ostrą łyżką usuń rdzeń wraz z płynem (ta część nie jest tu potrzebna, dodaj ją do kawioru dyniowego). Lekko posolić wnętrze pomidorów. Obróć je przeciętą stroną do dołu na ręczniki. Pozostaw na 30–40 minut. – pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 120°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż pomidory przekrojoną stroną do góry.

Krok 3

Usuń łodygi z rozmarynu i tymianku. Czosnek obierz, pokrój w schludne cienkie plasterki.

Krok 4

W każdą połówkę pomidora włóż plasterek czosnku. Posypać tymiankiem i rozmarynem. Każdy pomidor skrop oliwą.

Krok 5

Włóż blachy do pieczenia do piekarnika. Umieść szmatkę pod drzwiczkami piekarnika, aby umożliwić odpływ skroplin. Po 2 godzinach wyjmij blachę do pieczenia i obróć pomidory na drugą stronę. Gotuj przez kolejne 1-3 godziny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krok 6

Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż pomidory całkowicie ostygną. Następnie włóż pomidory do wysterylizowanego słoika, zalej octem i oliwą z oliwek. Przykryj i przechowuj w lodówce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja