Suszone pomidory w oleju na zimę
Do przepisu
Suszone pomidory w oleju na zimę to niezwykle smaczne danie! Jest bardzo ceniony przez prawdziwych smakoszy. Ale ten preparat jest bardzo drogi, jeśli kupisz go w sklepie. Na szczęście w domu można przygotować wspaniałe pomidory. Jest to dość łatwe, ale zajmie dużo czasu. Ale wynik na pewno Cię zadowoli.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 331,94 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 12 godz Dodać. czas: 10 minut Używany: 1,69 g/33,62 g/6,31PiekarnikSuszenie, suszeniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg mięsistych pomidorków koktajlowych lub śmietanki ¼ szklanki soli ¼ łyżeczki. świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki. l. suszona oliwa majerankowa Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory przekrawamy na pół i łyżką usuwamy gniazda nasienne. Ułożyć przecięciem do góry na blasze wyłożonej folią, pergaminem lub matą silikonową. Sól i pieprz, posyp majerankiem.
Krok 2
Włóż blachę do pieczenia z pomidorami do piekarnika nagrzanego do 70°C, lekko uchyl drzwiczki (włóż pałeczkę) i piecz przez 12 godzin. Jeżeli na dnie blachy zgromadzi się płyn, odsącz go.
Krok 3
Suszone pomidory przekładamy do wyparzonych słoików. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i mocno rozgrzać. Wlać olej do słoików z pomidorami na górę. Przykryj słoiki pokrywkami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Ważne jest, aby wybrać odmianę pomidorów z mięsistymi owocami i minimalną ilością soku. Podczas suszenia płyn odparuje, a im będzie go mniej, tym bogatszy będzie produkt.
PRZY OKAZJI
W przypadku pomidorów suszonych w oleju bardzo ważne jest, aby wybrać owoce mniej więcej tej samej wielkości. Poza tym najlepiej mały, żeby dobrze wyschły.