Lecho z cukinii i papryki
Do przepisu
Lecho z cukinii i papryki to prawdopodobnie jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie tej popularnej warzywnej przekąski. Ale rezultatem jest bardzo smaczne danie! Najważniejsze, że wszystkie składniki są naprawdę wysokiej jakości: soczyste, dojrzałe, aromatyczne, a wtedy wynik nie zawiedzie. Dotyczy to szczególnie pomidorów: kup mielone pomidory do gotowania o słodkawym smaku (na przykład Rostów lub różowy Uzbek). Cóż, wybierz większą i bardziej mięsistą paprykę! To nie tylko doda smaku potrawie, ale także sprawi, że tekstura będzie ciekawsza. Dzięki temu Twoje lecho wyjdzie tak wspaniałe, że w przyszłym roku Twoi bliscy będą domagać się przygotowania go w podwójnej, a nawet potrójnej objętości.
Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 40 minutGotowanieKuchnia węgierskaKolacjaPustyPrzekąskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg słodkiej papryki 1 kg cukinii lub cukinii 2 kg dojrzałych pomidorów 150 ml oliwy z oliwek 80 ml białego octu winnego 80 g cukru 2 łyżki. l. sól gruboziarnista niejodowana Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na lecho. Przede wszystkim usuń nasiona i łodygi ze słodkiej papryki i pokrój ją w paski. Cukinię obrać, wypestkować i pokroić w kostkę.
Krok 2
Pomidory na lecho zetrzyj i usuń skórkę. Umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól, cukier i masło, następnie pieprz i cukinię. Gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Wlać ocet i dobrze wymieszać. Gotowe lecho z cukinii z papryką przekładamy do suchych, wysterylizowanych słoików, zwijamy, odwracamy do góry nogami i studzimy.
PRZYDATNE RADY
Lecho z cukinii i papryki można dodatkowo sterylizować w słoikach (10-15 minut): w ten sposób z pewnością można je przechowywać dość długo, a bez lodówki np. w spiżarni.
PRZY OKAZJI
Lecho z cukinii i papryki doskonale sprawdzi się jako dodatek do smażonego mięsa lub drobiu. Aby to zrobić, wyjmij warzywa ze słoika i podgrzej je lub ostudź.