Aromatyczna gęsta konfitura śliwkowa – sekret smaku zimowych wieczorów

Gęsta konfitura śliwkowa na zimę

Gęsta konfitura śliwkowa na zimę Do przepisu

Aby przygotować tradycyjny gęsty powidło śliwkowe na zimę należy spełnić dwa warunki. Po pierwsze, trzeba użyć dużej ilości cukru, a po drugie, śliwkę gotować przez długi czas, aby syrop miał czas zgęstnieć. Oferujemy opcję z obniżoną zawartością cukru, ale z sekretnym składnikiem. Wtedy przysmak nie okazał się mdły i zachował żywy owocowy smak. W tym celu lepiej jest brać śliwki soczyste, nieprzejrzałe, z gęstym i elastycznym czerwonym miąższem. Dżem zrobimy bez zagęszczaczy, ale okaże się, że będzie miał optymalną gęstość ze względu na to, że syrop powstaje z soku samej śliwki, bez dodatku wody. Sekret naszego przepisu tkwi w orzechach. Spróbuj, na pewno Ci się spodoba.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 95,85 kcal/porcja Porcje: 32 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 4 godziny Używany: 0,73 g/2,13 g/18,82PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 32 PORCJIŚliwka 1 kgGranulowany cukier 500 grSok cytrynowy 1 łyżka.Orzech włoski 100 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posortuj owoce śliwek, wyrzuć te pomarszczone, zbyt miękkie i te z wadami. Śliwkę dobrze opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.

Gęsta konfitura śliwkowa na zimę
Gęsty dżem śliwkowy na zimę ()

Krok 2

Za pomocą małego, ostrego noża przekrój każdy owoc na pół wzdłuż wgłębienia i usuń pestkę. Niestety pestki śliwek często są dość blisko miąższu, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość.

Gęsta konfitura śliwkowa na zimę
Gęsty dżem śliwkowy na zimę ()

Krok 3

Śliwki pokroić w ósemki. Jeśli owoce są małe, wystarczy podzielić je na ćwiartki. Jeśli jest duży, pokrój go na ósemki. Im gęstsze wybierzesz śliwki, tym schludniejsze będą plasterki.

Gęsta konfitura śliwkowa na zimę
Gęsty dżem śliwkowy na zimę ()

Krok 4

Przygotuj pojemnik do zrobienia dżemu. Do tego celu nadaje się rondel lub patelnia – emaliowana lub ze stali nierdzewnej. Ułożyć warstwami pokrojone w plasterki śliwki, posypać cukrem. Nie mieszaj. Pozostaw na co najmniej godzinę, aby śliwki puściły sok.

Gęsta konfitura śliwkowa na zimę
Gęsty dżem śliwkowy na zimę ()

Krok 5

Pojemnik ze śliwkami i cukrem postaw na średnim ogniu i zagotuj mieszaninę. Delikatnie mieszaj, aż pozostały cukier się rozpuści. Konfiturę śliwkową gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut, od czasu do czasu mieszając i zbierając pianę.

Gęsta konfitura śliwkowa na zimę
Gęsty dżem śliwkowy na zimę ()

Krok 6

Pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć. Orzeszki ziemne lub orzechy włoskie pokroić na małe kawałki. Postaw powidła na średnim ogniu, zagotuj, dodaj orzechy i sok z cytryny. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Gęsta konfitura śliwkowa na zimę
Gęsty dżem śliwkowy na zimę ()

Krok 7

Gorący gęsty powidło śliwkowe wlewamy do wyparzonych słoików i zwijamy pokrywki. Odwróć słoiki do góry nogami na pokrywce i pozostaw do ostygnięcia w tej pozycji.

Gęsta konfitura śliwkowa na zimę
Gęsty dżem śliwkowy na zimę ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Orzechy lepiej podsmażyć na suchej patelni przed dodaniem ich do gęstej konfitury śliwkowej. Jest to szczególnie ważne w przypadku orzeszków ziemnych, ponieważ po upieczeniu są one znacznie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Po usmażeniu i posiekaniu będzie łatwiej.

PRZY OKAZJI

Sok z cytryny dodaje się do powideł śliwkowych nie tyle w celu zakwaszenia – w końcu same śliwki są kwaśne – ale po to, by zachować jasny kolor dżemu i zapobiec jego zasłodzeniu. Świeży sok można zastąpić szczyptą kwasku cytrynowego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja