Aromat cytrusowy do przekąsek
gastronomia 18 marca 2015 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 8 godzinPiekarnikGotowaniePieczenieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 8 PORCJI3 duże słodko-kwaśne pomarańcze 3 duże cytryny 3 średnie białe cebule 100 g dużych złotych rodzynek 2 łyżki. l. nasiona gorczycy żółtej 1,5 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki białego wina deserowego 1,5 szklanki cukru 1 łyżka. l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umieść nasiona gorczycy na rozgrzanej, suchej patelni. Gotuj na średnim ogniu, wstrząsając, od 1 do 2 minut. Umieść w misce i zalej octem gorące nasiona gorczycy; przykryć folią i pozostawić na 8 godzin.
Krok 2
Cebulę pokroić w piórka, niezbyt cienkie. Przełożyć do osobnej miski, posypać solą i cukrem, przykryć folią i odstawić na 8 godzin. W trzeciej misce namoczyć rodzynki w winie deserowym na 8 godzin.
Krok 3
Cytryny i pomarańcze dokładnie umyj pędzelkiem i zalej wrzątkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać 1 szklanką wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.
Krok 4
Dodaj wodę, aby skórka cytrusów nie wyschła lub przykryj patelnię folią. Następnie odcedź płyn, ostudź pomarańcze i cytryny i pokrój w cienkie plasterki, usuwając nasiona.
Krok 5
W rondlu o grubym dnie połącz plasterki cytrusów (wraz z sokiem powstałym podczas krojenia) z zawartością wszystkich trzech misek. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować, mieszając, przez 1 godzinę. Całkowicie ostudzić i umieścić w szklanych pojemnikach. Przyprawę tę można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Podawać do wędlin i serów.
PRZY OKAZJI
Przyprawa cytrusowa odświeży i sprawi, że każdy stół z przekąskami z wędlinami i serami będzie oryginalny, zwłaszcza przy ich obecnej, smutnej „obfitości”