Do przepisu
Arbuz podany z serkiem śmietankowym zaskoczy dziś niejedną osobę. Ale warto dodać do niego granit ze słodkiego soku z granatów – i daje to efekt eksplozji smaku. Prawdziwy pokaz fajerwerków emocji dla miłośników chłodniejszych deserów.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Dodać. czas: 24 godzinyPiekarnikZamrażaniePieczenieChłodzenieWysuszenieKolacjaDrugie danieGranitaDeserPrzekąskaLodyWegetarianizm: laktoWegetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJIarbuz – 200 gPomidory wiśniowe – 200grozmaryn – 30golej roślinny – 100 mlmięta – 10 gkolendra – 10 gkrem – 200 ml.sok z cytryny – 15 ml.sok z granatów – 170 ml. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Robienie domowego miękkiego sera. Do śmietanki 33% dodać sok z cytryny, wymieszać do zgęstnienia, przelać na sito z gazą i wstawić na noc do lodówki. Rano wyjmujemy gotowy ser.
Krok 2
W przypadku granitu zamroź sok z granatów.
Krok 3
W przypadku oleju rozmarynowego podgrzej olej roślinny do 120 stopni, wrzuć do niego rozmaryn, ostudź i pozwól mu parzyć przez jeden dzień.
Krok 4
Do suszonych pomidorów. Pomidory zblanszować, następnie zdjąć skórkę i piec w temperaturze 100 stopni przez 1 godzinę z dodatkiem soli i cukru. Następnie zanurzamy go w olejku rozmarynowym i przechowujemy w nim.
Krok 5
Montaż gotowego naczynia. Na spodzie układamy warstwę sera, następnie pokrojony w kostkę arbuz, następnie suszone pomidory. Doprawić olejem rozmarynowym, dodać miętę i kolendrę. Zbieramy granit widelcem, zeskrobując zamrożony sok z granatów i kładziemy go na wierzchu.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Artema Grebenshchikova, szefa kuchni restauracji Bobo w Petersburgu.