Arancini z pomidorkami koktajlowymi i zielonym sosem

Arancini z pomidorkami koktajlowymi i zielonym sosem

Mój magnes 08 sierpnia 20225,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMój magnes Do przepisu

Przepis na smażone kulki ryżowe z nadzieniem wymyśliły sycylijskie gospodynie domowe, które musiały jakoś wykorzystać resztki risotto, które zostało z wieczoru. Teraz to danie jest tradycyjnym włoskim jedzeniem ulicznym. Nasze arancini z pomidorkami koktajlowymi i zielonym sosem można przygotować także do smażenia wcześniej, nawet dzień wcześniej. Gdy przyjdą goście, wystarczy rozgrzać olej, panierować kulki ryżowe i smażyć je na jasnozłoty kolor. Rezultatem będzie przekąska o kształcie i kolorze przypominającym małe jasnopomarańczowe pomarańcze. To właśnie to podobieństwo dało temu daniu nazwę. Nadzieniem do arancini, jak zapewne się domyślacie, może być absolutnie wszystko – mięso, ser (na przykład kawałek mozzarelli w kulce roztopi się podczas smażenia i stanie się lepki), a nawet ryba. Wspaniale będzie podać kilka różnych rodzajów arancini z różnorodnymi sosami – oto przepis na małą sycylijską imprezę w Twoim domu!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 666,83 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Używany: 18,00 g/24,97 g/98,91Kuchnia włoskaKolacjaPrzekąskaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI300 g ryżu300 g najmniejszych pomidorków koktajlowych1 pęczek bazylii1 cebula600–800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego lub wody50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)50 g startego parmezanu lub innego twardego sera90 g masłaświeżo zmielony czarny pieprzsólDo smażenia:250–300 g bułki tartej150 g mąki2 duże jajka1–1,5 litra oleju roślinnego do głębokiego smażeniaDo sosu:400 g mrożonego szpinaku200 ml śmietanki 20% tłuszczuświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W przypadku arancini obierz i drobno posiekaj cebulę. W szerokim rondlu z grubym dnem podsmaż cebulę z 80 g masła i solą przez 5 minut. Dodać ryż, smażyć, mieszając, 2 minuty. Wlać wino, wymieszać i poczekać, aż się wchłonie.

Krok 2

Zalać 600 ml gorącego bulionu lub wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sól i gotować, mieszając, aż ryż będzie ugotowany, przez 35 minut. Jeśli płyn zostanie wchłonięty i ryż nie jest gotowy, dolać więcej gorącego bulionu.

Krok 3

Do ryżu dodajemy starty parmezan, dodajemy pieprz i mieszamy. Ryż ułożyć na pergaminie wysmarowanym pozostałym olejem. Spłaszcz i ostudź.

Krok 4

Na sos rozmrozić szpinak, wymieszać ze śmietaną, zagotować, dodać sól i pieprz, zmiksować w blenderze.

Krok 5

Zwilżając ręce zimną wodą, nałóż na dłoń około 2 łyżki. l. ryż, spłaszczyć na płaski placek. Na środku połóż liść bazylii i pomidora i uformuj równą kulę. Kulki ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 6

Do 3 głębokich talerzy włóż mąkę, lekko roztrzepane jajka i bułkę tartą. W małym rondlu podgrzej olej roślinny do temperatury 160°C. Obtaczaj pojedynczo kulki ryżowe w mące, jajku i bułce tartej.

Krok 7

Umieścić na głębokim tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby odsączyć z oleju. Podawać na ciepło z zielonym sosem.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 5,14 g (4,43% wartości dziennej) • tłuszcze 9,41 g (10,46%) • węglowodany 19,41 g (11,55%) • kcal 183,25 (10,18%) • sód 192,97 mg (13,31%) • cukier ogółem 2,05 g ( 4,10%) • EFA 4,30 g (21,50%) • błonnik pokarmowy 1,54 g (5,13%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja